Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom svečano obilježen Dan arheološkog turizma BIH

stranci piramida maj 2014U Visokom je 2. maja svečano obilježen Dan arheološkog turizma BiH. Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i ove godine je bila domaćin stotinama turista iz čitavog svijeta. Uz prigodni obilazak arheoloških lokacija Bosanske doline piramida na najbolji mogući način je predstavila strancima Bosnu i Hercegovinu.

Ulaganja Fondacije i njenog osnivača dr. Semira Osmanagića u promociju najvećih svjetskih piramida i misterioznog prahistorijskog podzemnog kompleksa daju rezultate. Nakon predavanja u Pragu, Brnu i Bratislavi u februaru 2014. Osmanagic je ovaj put bio domaćin za 45 turista iz Slovačke i Češke. Intenzivna predavanja po Sloveniji dovela su 150 posjetilaca iz Ljubljane, Maribora, Celja, Kranja i drugih gradova ove države. Planinari iz Srbije su također bili gosti bosanskih piramida. Isti je bio slučaj sa grupom Šveđanki, 37 Njemaca, Austrijanaca i Švicaraca, te gostiju iz Holandije, Makedonije, BiH, SAD i drugih zemalja. Ponovo je na piramidama bio i NATO komandant general Merle Hart ovaj put u privatnoj posjeti. Francuski istraživači na čelu s Dominique Jongbloedom su se pridružili obilasku. Donaciju saradnika Fondacije Janeza Pelka od osam zaštitnih kaciga uručila je grupa Slovenaca i one su se odmah počele koristiti.

Vrijeme je poslužilo akreditovane vodiče Fondacije i njenog osnivača tako da su se do kasnih večernjih sati u Visokom čuli različiti jezici. I ponovo, nakon današnjeg dana, Fondacija ispraća stotine prezadovoljnih turista.

Proudly powered by WordPress