Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Marka im k'o tepsija

sda kolektivnaBaviti se politikom kao zvaničnim poslom u ovom trenutku je najisplativije na bilo kojem nivou vlasti. Suštinski radiš vrlo malo ili ne radiš ništa, a plata zagarantovana. Sve što trebaš jeste znati biti dobar uvlakač dok se ne smjestiš, a kasnije čak ni to ne moraš, ako se na vrijeme prestrojiš i pravilno procijeniš kojoj frakciji unutar stranke koja te zaposlila treba da se prikloniš i nastaviš uvlačiti na specifičan način više puta u pjesmama opjevan.

I sve je dobro dok samo “uzimaš” i to sve iz “ljubavi” i “ideje” prema stranci, a nikako iz interesa. Sve je dobro dok na karticu liježu pare u ime naroda i dok se stalno puni lijeva prihodovna, suprotno desnoj rashodovnoj strani. Međutim, onog trenutka kada dođe vrijeme da dio ostvarenih sredstava i dobiti koju ostvaruješ na osnovu toga što ti je stranka omogućila, vratiš istoj toj stranci u procentu obrnuto proporcionalnom tvojoj zaradi, onda nastaje problem.

Izvor blizak samom vrhu OO SDA Visoko potvrdio nam je priču u kojoj je nedavno predsjednik ove stranke pokušao napraviti sistem u kojem svako od članova SDA koji su se uz pomoć stranke uhljebili na nekom od radnih mjesta finansiranih s budžeta dio svojih prihoda izdvaja u poseban fond koji bi ubuduće koristio stranci za predstojeće izborne i svake druge aktivnosti. Međutim, takva ideja predsjednika je naišla na opšte nezadovoljstvo upravo onih koje je lično on učinio ničim nepotrebno bitnim. Navodno “ljubimice” predsjednika stranke za njegov nepromišljen i politički manje mudar potez tražile su odgovarajuću Odluku stranke o tome da moraju izdvajati 80, 60, odnosno 20KM.

Ovakav gest samo nam po ko zna koji put jasno ukazuje sa kakvim “moralnim vertikalama” trenutno raspolaže Općina Visoko. Velikodušni su kada uzimaju u ime naroda i kada tuđe/naše raspoređuju trezorskim načinom poslovanja, ali potpuno drugačije reaguju i djeluju kada bi u ime stranke, ideje i ljubavi trebali da se odvoje od neke marke iz svog džepa. Na te “ludorije” svog predsjednika nisu naučili, s obzirom da je dosadašnja politička doktrina bila zasnovana na principima “Tuđe hoćemo, svoje ne damo”.

{youtube}_wLo8Ys8DvA{/youtube}

Proudly powered by WordPress