Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održan “Razgovor sa SDP-om” na kojem su građani Visokog imali priliku postaviti pitanja dužnosnicima SDP-a

sdp skup visokoVečeras je u Gradskom kinu Visoko održan projekt, odnosno skup pod nazivom „Razgovor sa SDP-om“. “Razgovor sa SDP-om” projekt je Općinskog odbora Socijaldemokratske partije Visoko, koji traje od mjeseca aprila i tokom kojeg su funkcioneri i izabrani zvaničnici OO SDP BIH Visoko obilazili mjesne odbore SDP-a te razgovarali sa građanima i odgovarali na njihova pitanja. Bila je ovo prilika za sve građane Visokog da na licu mjesta upute pitanja izabranim predstavnicima SDP-a, od onih sa lokalnog nivoa, pa sve do najviših nivoa vlasti. Prisutnima na večerašnjem skupu su se obratili Muhamed Husić ministar privrede ZDK i predsjednik OO SDP-a Visoko, Dejan Šćepanović u ime visočkog SDP-a, Munib Husejnagić premijer ZDK, zastupnica u Federalnom parlamentu Jasmina Zubić, te predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija. Razgovoru sa građanima su prisustvovali i ministar Damir Mašić, Saša Magazinović, kao i Mirsad Mešić u ime kantonalnog SDP-a. Na ovom skupu su postavljena i neka zanimljiva pitanja, od kojih smo izdvojili ona vezana za Visoko, na koje su odgovorili Dejan Šćepanović, Muhamed Husić i Jasmina Zubić.

Pitanje za Dejana Šćepanovića je bilo vezano za proteste u Visokom, odnosno da li je bio organizator protesta: „Odgovor je nisam, ali ko ne vjeruje neka traži izvještaj policije iz PU Visoko u kojem se navodi da je Dejan Šćepanović jedan od rijetkih vijećnika koji je sprečavao nasilje između građana i policije. Na svoja leđa sam primio kamenje i jaja, ali nisam dozvolio da se desi incident među Visočanima, zato sam došao na proteste, da spriječim da se među nama koji se svi ovdje znamo, desi nešto loše. A oni koji su vodili medijsku hajku na mene i fašističkim izrazima vrijeđali me skoro mjesec dana i poturali da sam organizator protesta i cilju moje diskreditacije, oni će o tome da čuju na sudu.“

Pitanja za Muhameda Husića ministra privrede ZDK:

1.Regionalni put za Kiseljak opterećen kamionima, kakve su šanse za izgradnju zaobilaznice?

„U ovom mandatnom periodu, do oktobra teške. Mi ćemo izvršiti sve da uradimo sanaciju puta i bazirat se na izgradnju kružnog toka na izlazu sa naplatnih kućica.

2.Hoće li biti isplaćen novac za zgradu „Oficirka“ iz Ministarstva za privredu za 2014. godinu?

„Neće. Razlog je sljedeći, 30.04. je bio raspisan Javni poziv za utopljavanje privatnih kuća i zgrada. Ja sam došao sredinom novembra i srećom zgrada ne ispunjava propise, odnosno zgrada je preko 1.000 m2. Ja sam potpisao sve one koje su bile u skladu sa pozivom, a ove godine smo se okrenuli isključivo prema utopljavanju školskih objekata.

Pitanja za Jasminu Zubić, zastupnicu u Federalnom parlamentu:

1.Kada će Visoko dobiti porodilište?

„Kada građani budu izabrali vlast koja to želi. Većina donosi sve glavne odluke. Vrlo često u lokalnoj zajednici imamo otpore prema zakonima i propisima koji su doneseni da poboljšaju liječenje.

2.Šta je sa našim liječenjem u Sarajevu?

„To je jedna od naših programskih politika koju smo ugradili u politiku o zdravstvu. U Parlamentu sjedi 28 poslanika SDP-a , a za svaku odluku treba 50 glasova. Procijenite sami da li ona snaga koju vi imate, a ne prepoznaju mnogi, da treba da nam se pridruže i da nas podrže i da ustvari možemo donijeti odluke koje će za građane biti bolje.

Na kraju zanimljivo pitanje je postavila i jedna naša sugrađanka, a bilo je upućeno direktno predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji. Nju je zanimalo kako je moguće da njen sin, koji je inženjer elektrotehnike, već pet godina ne može da pronađe posao i nalazi se na birou za zapošljavanje, na što je Lagumdžija, odmah nakon svog obraćanja, došao do gospođe i ponudio svaku vrstu pomoći, jer je, prema njegovim riječima sramota da inženjer elektrotehnike sa prosjekom ocjena 9, bude toliki period bez posla.

Fotografije sa večerašnjeg skupa u Visokom možete pogledati i na našem Facebook profilu: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152781765241102.1073742074.205779381101&type=3

Proudly powered by WordPress