Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ponovo uspostavljena putna komunikacija na relaciji Visoko-Sarajevo i Visoko-Zenica

most mostre poplaveSituacija na području općine Visoko kad su u pitanju poplave i rast vodostaja rijeka Bosna i Fojnica u proteklih nekoli sati se smirila. Putna komunikacija na relaciji Visoko-Sarajevo i Visoko-Zenica ponovo je uspostavljena. U toku dana evakuirano je 12 porodica na četiri lokaliteta na području općine. Evakuirani su mještani naselja Moštre, Dobrinje, B. Mahale i stanari stambenog objekta kolektivnog stanovanja u gradu. Evakuiranim građanima osiguran smještaj i osnovne životne namirnice, a posebno ohrabruje što su drugi građani nudili smještaj evakuiranim mještanima. Visočani su pokazali solidarnost i ozbiljnost u novonastaloj situaciji.

Trenutno najveći problem su klizišta, a krizna naselja su Podvinci i Taukčići. Problem predstavljaju i osobe, većinom penzioneri, koje ne žele napustiti svoje domove bez obzira  na to što im prijeti poplava. Velike štete su nastale u poslovnoj zoni Čekrekčije. Već sada je jasno da će Visoko nakon ovih poplava imati velike štete i posljedici u privredi i poljoprivredi.

Ranije je općina Visoko bila ”odsječena” zbog poplavljene petlje na ulazu i izlazu s autoputa te zbog velike količine vode u naselju Čekrekčije zbog čega je bio blokiran regionali put Ilijaš-Visoko.

{youtube}1GuhqwG4cFY{/youtube}

Proudly powered by WordPress