Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Confero sa “Režimom” na 42. teatarskom festivalu BiH Fedra Bugojno 2014

confero rezimUdruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti Confero na  42. teatarskom festivalu BiH Fedra Bugojno 2014. će nastupati sa predstavom “Režim”. Navedena predstava nastala prema tekstu “Sljedeći” Terensa Meknelija, premijerno je izvedena u Gradskom kinu Visoko, 7. februara 2013. godine. 

U obrazloženju selekcije predstava za ovogodišnji festival Fedra stoji:

Šesta predstava uvrštena u program je „Režim“ teatra Confero iz Visokog rađena po motivima drame Terensa Meknelija “Sljedeći”. Ova predstava je uvrštena zbog savremene tematike i šarmantne igre glumaca što rezultira vrlo dobrom komunikacijom sa publikom. U postavci predstava podsjeća na kultnu sarajevsku Audiciju, što je provjeren model igrivosti, ali za što je nužna glumačka virtuoznost, što na sreću ova predstava posjeduje. Žanrovski i tematski ova predstava će nadam se ponuditi vedrinu publici u našoj, uglavnom, tmurnoj svakodnevnici.

Portal za književnu, pozorišnu i filmsku kritiku Kritika.ba, o predstavi su rekli sljedeće:

Uprkos činjenici da se radi o komediji, autori su uspjeli da nagovijeste neke ozbiljne probleme u društvu; na primjer, fakat da se građani ohrabruju na to da ne misle ili situaciju u kulturnim institucijama. Visočka publika je dobila predstavu koju s pravom može nazvati pozorišnom. A autori su sebi nametnuli zadatak da u sljedećoj predstavi ljestvicu postave za stepenik više.” (Pročitajte cijeli članak na  http://kritika.ba/?p=476 )

Ove godine na Festivalu Fedra nastupaju:
1. “Antigona” (Sofokle, Ivana Milosavljević, JU KŠC – Opća Gimnazija, Tuzla)

2. “Metamorfoza ljubavi” (Grupa autora, Željko Milošević, Male stvari, Trebinje)

3. “Ja ili neko drugi” (Maja Pelević, Amel Ugarak, Teatar Fedra, Bugojno)

4. “Čekajući Godoa” (Samuel B., Jesenko Muzaferija, Teatar Total, Visoko)

5. “Dvanaest zvjezdica” (Aleksandar Popović, Studentsko pozorište, Banja Luka)

6. “Režim” (po motivima Terensa Meknelija “Sljedeći”, kolektivna režija, Udruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti Confero, Visoko)

7. “Draga Jelena Sergejevna” (Ljudmila Razumnovska, Radenko Bilbija, Omladinski dramski studio “Živko Desnica” Prijedor).

Jedna indikativna stvar na spisku jeste da Visoko predstavljaju dvije predstave, i ovo nije jedini slučaj. Naime, vrlo često se na spiskovima pozorišnih festival ime grada Visoko, spominje nekoliko puta, gdje su predstavnici osim teatarskih grupa Confero i Total, bile i predstave iz visočkih srednjih škola. Nije li to svojevrstan pokazatelj da Visoko posjeduje nešto što drugi gradovi nemaju? Ekipu, i to poveliku, talentovanih, a prije svega entuzijastičnih ljudi, koji se bave pozorišnom umjetnošću. Zbog tog razloga, moramo prozvati i pozvati i vlast, i javne institucije kao i privredni sektor, da podrže na sve moguće načine ljude koji su na svojevrstan način istinski ambasadori našeg grada.

Proudly powered by WordPress