Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poplave i vlast

omladina b.mahala 6Još jedan od dokaza da vladajuće strukture u Visokom ne biraju sredstva i situacije za vlastitu promociju i predizbornu kampanju jesu katastrofalne poplave koje su zadesile našu jednu i jedinu naljepšu nam državu Bosnu i Hercegovinu. Kao što smo mogli vidjeti na visočkim portalima pojedini političari se slikaju pored poplavljenih kuća, a ne rade ništa konkretno ili veoma malo da pomognu tim unesrećenim ljudima. Dok pojedini visočki mediji vrše hvalospjeve vladajuće kaste kako su oni u ovim teškim trenucima tobože pomagači stanovništva u Visokom kao i stanovništva drugih općina, samo rijetki govore o nesposobnost, nemarnost i nesenzibilnosti te iste vladajuće kaste prema običnom unesrećenom čovjeku. Ta ista vladajuća kasta traži društvenu odgovornost privatnih kompanija, što su mnogi i pokazali, a oni isti kao i javna preduzeća pod čijom su kontrolom nemaju gotovo nikakve društvene odgovornosti.

omladina b.mahala 5Bio sam svjedok u nedjelju 20.05.2014.godine gdje se grupa od 50 mladića iz jedne od najvećih mjesnih zajednica u Visokom udružila da pomogne stanovnike unesrećenih područja općine Maglaj prikupljajući humanitarnu pomoć kao i organizujući se da pomognu u rasčišćavanju te općine, gdje su obezbijedili autobus uz novčanu pomoć naših privrednika. Međutim, kada su ti isti momci nazvali Civilnu zaštitu općine Visoko da ih uputi kako i na koji način će se uvezati sa Civilnom zaštitom u Maglaju da najave svoj dolazak i da li postoji organizovani odlazak iz Visokog, dobili su odgovor da oni nemaju kontakta ni s kim iz Maglaja. Poslije toga su zvali jednu od pomoćnica načelnice da ih ona uputi, međutim i tu su došli do negativnog odgovora kao i to da niko od zvaničnih struktura neće preuzeti tu vrstu organizacije na sebe sa opaskom, ako već ima toliko omladinaca sa jakim mišićima imamo mi čistiti našu „Siciliju“ pa neka se stave na raspolaganje, pitam se šta li rade naša javna komunalna preduzeća. Nije problem što se treba čistiti Sicilija i treba je očistiti i treba pomoći, ali mislim da je prioritet očistiti ljudima prilaze do, a i same domove zdravlja, škole, vrtiće, kuće. Posije tog odgovora momci nazovu jednog od članova štaba CZ čije se ime vrti po visočkim portalima zadnjih deset dana sa istim pitanjem i ponovo isti odgovor sa još jednim dodatkom da, ako odu i nedo Bog neko se povrijedi organizator bi mogao dobiti novčanu kaznu od strane inspekcije na radu u iznosu od 3000 KM. ZAR I TO POVRH SILNIH NEDAĆA KOJE SU NAS ZADESILE?

omladina b.mahala 4Bilo kako bilo momci odlučni u svojoj nakani i iskrenom nijetu preko ličnih kontakata dogovore odlazak i stupe u kontakt sa Civilnom zaštitom u Maglaju gdje su proveli cijeli ponedjeljak sa lopatama u rukama.

Nije mi svrha da sa ovim tekstom promoviram njihov humanitarni rad, to će Bog prepoznanti i dobri ljudi, nego mi je cilj da kažem, a što većina naroda zna i komentariše po kućama, džamijama, ulicama, radnim mjestima da i u vrijeme sveopće katastrofe prva i osnovna svrha postojanja vladajuće kaste jeste promocija stranačkih interesa i ineresa pojedinaca da bi zadržali pozicije koje im je narod dao.

Vrijeme je da krenete razmišljati o običnom narodu i da se djelima pokažete da radite za ovaj naraod, a ne samo praznim pričama, ako želite da zadržite pozicije koje ste dobili jer mnogo je primjera onih koji su zanemarivali potrebe naroda i završili su tamo gdje ne treba. Kako je Bog dao da u jednom trenutku sve potopi i brda se sruše tako će dati da se sruši i vlast onih koji se neodgovorno ponašaju, a u poziciji su da urade mnogo.

omladina b.mahala 3I za kraj Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Primjer vjernika u međusobnoj pažnji, milosrđu i saosjećanju je kao primjer jednog tijela. Kad oboli jedan njegov organ, svi ostali organi odazovu se i pridruže se u bolu sa nesanicom i temperaturom.” (Buharija)omladina b.mahala 2omladina b.mahala1

 

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress