Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novinarstvo je danas najriskantnija profesija

journalisn-killedVijeće za štampu u Bosni i Hercegovini danas je organiziralo prvu Legal Leaks radionicu za bh. novinare pod nazivom “Sloboda informiranja: Osnaživanje novinarstva“. Cilj Legal Leaks radionice jeste da osnaži novinare u BiH da koriste zakone o slobodi pristupa informacijama kao sastavni dio svoga posla.

Slobodanka Dekić iz Media centra je kazala da je ova konferencija dobrodošla jer je u toku inicijativa da se BiH priključi Međunarodnoj inicijativi otvorenih podataka.

– Postoji velika potreba za ovakvim radionicama, da diskutujemo o tome kako raditi i živjeti u novinarskom poslu koji je sve stresniji i sve teži. Novinarstvo je svuda u svijetu bila jedna od riskantnijih profesija, a danas je najriskantnija definitivno – ocijenila je direktorica Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac.

Legal Leaks radionica će pružiti novinarima informaciju kako da koriste svoje pravo na pristup podacima, kakve su odredbe legislative o slobodi pristupa informacijama u BiH, do kakvih podataka se može doći na osnovu EU Regulative 1049, a bit će riječi i o data novinarstvu i tehnikama obrade i analize podataka u uvjetima novih tehnologija.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress