Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šteta u BiH 3,9 milijardi KM

maglaj31Press konferencija na kojoj je javnosti u Bosni i Hercegovini, te međunarodnoj zajednici trebala biti saopćena procjena štete od poplava pomjerena je za gotovo pet sati. Umjesto u 11:30 kako je planirano, ona je sada zakazana za 16:00.

– Pojavila se brojka koje nije bilo u završnom izvještaju. Radi se o nenamjernoj grešci uzrokovanoj brzinom. Sada se sve detaljno provjerava kako bi izvještaj bio kompletan i prezentiran javnosti – preneseno nam je iz izvora bliskog Timu za procjenu štete.

Ranije smo već objavili da je procjena tog tima, koji broji 110 ljudi, da su štete u BiH od poplava, te klizišta, premašile 3 milijarde KM!

Precizniju procjenu šteta medijima će danas u 16:00 u zgradi Delegacije EU u Sarajevu prenijeti šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen, prvi čovjek Tima Ricardo Marti Zapata, državni premijer Vjekoslav Bevanda (HDZ), te Nermin Nikšić (SDP) i Željka Cvijanović (SNSD), te ostali bh. i zvaničnici međunarodne zajednice.

– Kako sada stvari stoje, cifra je 3,9 milijardi KM. No, vremenom će ta brojka biti veća jer će je povećati naša neefikasnost, nesposobnost i korumpiranost, ali i vrijeme samo po sebi. Govorim o troškovima obnove i oporavka. Ta brojka se još dugo precizno neće znati – ističe jedan od članova Tima s kojim smo razgovarali.

Donatorska konferencija za BiH i Srbiju planirana je u Briselu oko 10. jula.

No, svi sagovornici „Avaza“ slažu se da potrebe ove dvije države za pomoći neće biti zadovoljene na tom skupu.

– Dio novca dat će donatori, veći dio sredstava morat će se osigurati povoljnim kreditima, s niskom kamatom, dužim grejs periodom i rokom otplate. No, najmanje trećinu sredstava i to u najboljem slučaju, same BiH i Srbija morat će osigurati.

To znači da ćete morati iz temelja mijenjati ekonomski sistem, privući strane investitore, pomoći domaću privredu da se podigne tako što ćete je rasteretiti od previsokih i nepotrebnih nameta, te stvoriti uslove da se otvaraju nove fabrike i radna mjesta. Praktično, treba vam „new dedal“. Bez toga nema spasa – rekao nam je visoki član Tima.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress