Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Džemaludin Latić: Samo mi postači znamo koliko profinjene energije u nama oslobodi ramazan

Dzemaludin LaticAkademik Džemaludin Latić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na Katedri tefsira, književnik koji je, pored ostalog, spjevao najljepše ilahije posvećene Bogu i Božijim poslanicima kaže da se nijedan islamski propis ne može svesti na jednu dimenziju.

– Svaki od njih tiče se tjelesnih i duševnih potreba, boljitka pojedinca i društva, ovog i onog svijeta. Tako je i s ramazanskim postom – kaže Latić.

„Postite – bit ćete zdravi!“ rekao je poslanik Muhammed, s.a.v.s., a u nizu drugih hadisa, kako kaže prof. Latić, govorio je o postu svim čulima, vezi ramazana i Kur'ana i svih ostalih Objava, približavanju Stvoritelju itd.

– No, svi su ti hadisi komentar kur'anskog ajeta koji je raznovrsne svrhe posta u ramazanu sažeo u sljedećoj sintagmi: le'allekum tettequn – (Postite) da biste Allaha stalno imali na umu, da biste što bolje čuvali Njegove granice, da biste se što bolje pridržavali halala, a klonili harama – ističe Latić.

Podsjeća, da je u jednom hadisu ramazanski post nazvan „štitom vjernika“ jer odgaja čovjeka da se pridržava Allahovih granica i javno i tajno – jer “mi postiti možemo samo u ime Njega, našeg uzvišenog Stvoritelja, javno i tajno”.

Odgojiti čovjeka, dodaje Latić, da bude moralan snagom svoga duha – to je cilj svih islamskih propisa, i na tome putu, „ništa nije djelotvorno kao ramazan, odnosno islam in totum“.

– Ramazan je iskustvo koje samo mi koji ga postimo od djetinjstva poznajemo. Mi najbolje znamo i osjećamo kakav nam je dar Uzvišeni dao svakim Svojim propisom, pa i ramazanom – kaže.

Samo mi postači znamo koliko profinjene tjelesne i duševne energije u nama oslobodi šehr i ramazan.

– Upravo su te energije omogućile da muslimani – prognanici, muhadžiri i njihovi pomagači, ensarije- izvojuju najveću pobjedu u bitci na Bedru – ističe akademik Latić.

U toku ramazana je i Dan pobjede na Bedru (Lejletul-bedr) koji nastupa u nedjelju, 13. jula, a predstavlja sjećanje na 17. dan ramazana 624. godine kada se na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine, odvijala prva bitka u povijesti islama i predstavlja jednu od najvećih pobjeda muslimana.

Latić je mišljenja da za razliku od Hegela, koji smatra da je bitka u Termopilskom klancu najveća bitka u povijesti čovječanstva, “svi objektivni historičari dokazuju da je najveća bitka bila na Bedru – ne po veličini vojnog konflikta, već po svojim plemenitim dometima i utjecajima na čitav ljudski rod”.

Taođer, u ramazanu je i noć Lejletul-kadr koja nastupa  23. jula, a ona je noć početka objavljivanja Kur’ana i zato je ova “noć bolja od hiljadu mjeseci”, te se smatra da se u njoj pišu ljudske sudbine, a muslimani u njoj mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju.

Govoreći o Lejletul-kadru, Latić kaže da je prije svega, to noć Kur'ana – kada je i počelo i završilo se njegovo objavljivanje.

Podsjeća da je njegovu veličinu poslanik Muhammed, s.a.v.s., opisao u brojnim hadisima.

U jednom od hadisa kaže se: “Kur'an nadvisuje sve ljudske umotvorine koliko Gospodar nebesa i Zemlje nadvisuje svako Svoje stvorenje!“ „Zaista Allah, dž.š., Svojom Knjigom jedne narode uzvisuje, a druge unizuje!“ “molim Allaha, dž.š., da Svojim Kur'anom uzvisi Bošnjake, Albance i sve druge muslimanske narode”.

U razgovoru prof.dr. Džemaludin Latić podsjeća da se u bosanskoj tradiciji poštovanje prema postačima iskazivalo tako da su čak i nemuslimani, kad dođe ramazan, pazili na svoje susjede muslimane.

– Pa pred njima nisu pušili, nisu jeli ni pili, čak nisu odlazili u „kahvu“. E, gdje su ta lijepa vremena? – pita se Latić u kontekstu činjenice da danas postači to rijetko doživljavaju, jer oni koji  ne poste često na transparentan način jedu i piju pred postačima.

Profesor Latić odgovor nalazi u hadisu u kome Resulullah, s.a.v.s, kaže:“Kada postača neko nečim uznemiri ili pokuša isprovocirati, on neka samo rekne:“Ja postim!“ (tj. nek se ne obazire na provokacije te vrste).

Kruna  ramazana je Bajram koji nastupa 28. jula.

Punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke svakodnevno tokom ramazana poste (ne jedu i ne piju) od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo i moralno pročišćenje. 

FENA/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress