Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predstava „Čekajući Godoa“ Teatra „Total“ iz Visokog – najbolje je ostvarenje 57. Festivala festivala

festival festivala trebinje 2014Predstava reditelja Jesenka Muzaferije, po motivima istoimenog klasika teatra apsurda Samjuela Beketa, kako je obrazložio stručni žiri festivala – „sintezom brehtovske angažovanosti i beketovskog osjećanja beznađa, začinjenog ciničnim natruhama, na izuzetno sugestivan i nedvosmislen način suočava nas sa tragizmom vremena u kojemu, bez obzira na entitete i pokrajine, svi živimo danas i ovdje“.

Pored glavnog priznanja za najbolju predstavu u cjelini, ansamblu iz Visokog pripale su još dvije Zlatne maske – Faiku Salihbegoviću, koji je u predstavi „Čekajući Godoa“ tumačio lik Vladimira – za najbolju glavnu mušku ulogu, te Jesenku Muzaferiji – za najbolju scenografiju na festivalu.

Zlatna maska za režiju dodijeljena je Radoju Čupiću za realizaciju predstave „Pokondirena tikva“, Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke. Reditelju predstave iz Crvenke žiri je dodijelio i Zlatne maske za scensku muziku i kostimografiju. Izvedba ansambla Pozorišta „Stevan Sremac“ nagrađena je i Zlatnim maskama – za glavnu žensku ulogu, koja je pripala Cvijeti Jovanović-Mučalica za ulogu Feme, te za mušku epizodnu ulogu – Vinku Stuparu za ulogu Jovana u „Pokondirenoj tikvi“.

Zlatna maska za žensku epizodnu ulogu dodijeljena je Milici Glogovac, za ulogu Služavke u predstavi „Boing-boing“ Gradskog pozorišta iz Trebinja.

Stručni žiri festivala, koji je ove godine odlučivao u sastavu – dramski pisac i dramaturg Miladin Ševarlić, reditelj Milovan Pandurević i glumica Olivera Vuković – dodijelio je i diplome za istaknuta glumačka ostvarenja – Zoranu Raduloviću iz Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke, Adnanu Tajiću iz Teatra „Total“ Visoko, Nikoli Bulatoviću i Sanji Dimić iz Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente, Ani Rudakijević iz Gradskog pozorišta Trebinje, te Slađani Bubanji i Sari Božović iz Bjelopoljskog pozorišta. Diploma za efektnu kolektivnu igru pripala je ansamblu Gradskog pozorišta Trebinje, a za inventivna rediteljska rješenja – Dejanu Cicmiloviću, reditelju pozorišta iz Sente.

„Pokondirena tikva“ Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke najbolja je predstava po mišljenju žirija publike festivala.

Prije proglašenja najboljih, na sceni Doma kulture, ansambl Centra za kulturu „Beli mugri“ iz Kočana u Makedoniji izveo je posljednju predstavu ovogodišnjeg programa festivala – „Dom Bernarde Albe“, po tekstu Federika Garsije Lorke, a u režiji Kristine Atanasove Arsove. Predstava iz Makedonije nije bila u takmičarskoj konkurenciji.

Nakon svečanog zatvaranja festivala, za učesnike i publiku, a u čast nagrađenih, u pozorišnoj sali Doma kulture održan je koncert muzičkog sastava „Serbian jazz BRE!“.

Radio Trebinje/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress