Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju: Bend Naftalin najavljuje “svirku za raju”

MMS pozivnica visoko.co.ba

Promjena u odnosu na prošlu godinu jeste što se PR tim MMS festivala potrudio ove godine da što bolje i što više približi svim svojim posjetiocima sve događaje unutar samog festivala. Veliko interesovanje i veliki broj medija koji ove godine podržavaju festival ponukali su nas da vam, dragi posjetioci, predstavimo MMS na najbolji mogući način, tako da biste imali što bolji uvid u vaše interesne sfere koje festival zastupa. Volite rock'n'roll i blues? Rock bend Naftalin je pravo rješenje za vaš muzički ukus. Pogledajte šta to oni spremaju prve festivalske noći. I ne zaboravite posjetiti našu oficijalnu facebook stranicu:  https://www.facebook.com/many.man.show

Odbrojavanje je počelo, još samo 9 dana. Spremite se!!!

 

MMS team: Poznati ste po izuzetno dobrim blues svirkama, te kao pobornici starog dobrog rock'n'roll-a. Zašto upravo ti muzički pravci definiraju vaš band?

Naftalin: Imali smo tu sreću da smo još kao djeca bili izloženi kvalitetnoj muzici, a to su uglavnom bili rock bendovi s kraja ‘60-ih i početka ‘70-ih godina prošlog vijeka. Kreativnost i emocija muzičara tog perioda ostala je neprevaziđena do današnjeg dana i pored svih produkcijskih olakšica koje nosi digitalno doba.

MMS team: Šta predstavlja muzika za članove ‘Naftalina’ i koliko vremena trošite na sviranje?

Naftalin: Možda bi najpoštenije, najslikovitije i najkraće bilo samo reći – ovisnost. Trudimo se da barem jednom sedmično održimo probu, s tim da obično poslije svake imamo i „domaću zadaću“ za sljedeći put.

MMS team: U Visokom ste poznat band, te mnogi željno iščekuju vaš nastup. Iz kojeg razloga  češće ne nastupate u Visokom i kako doživljavate nastupe u rodnom gradu?

Naftalin: Visoko je mali grad, od svirke do svirke srž publike ostaje ista. Ukoliko bismo svirali jednom mjesečno, raja bi nas se, vjerovatno, brzo zasitila. Drugi razlog je što jednostavno nemamo gdje. Kult i Cosmos su, manje-više, jedine opcije. Naše svirke u Visokom su skoro po pravilu „za raju“, uglavnom sviramo za ćeif – svoj i njihov.

MMS team: Kakvom smatrate visočku muzičku scenu i da li ste zadovoljni muzičkim događanjima u Visokom?

Naftalin: Nažalost, u Visokom je vrlo malo aktivnih rock bendova. Posebno nas rastužuje što primjećujemo da među mlađim generacijama nema novih bendova. Što se tiče drugih žanrova, moramo priznati da nismo dovoljno upućeni. Kad su u pitanju muzički događaji, u Visokom jedino ne manjka turbo folka, sve ostalo je deficitarno. Uzimajući ovo u obzir, moramo istaknuti da su nastojanja MMS festivala za svaku pohvalu.

MMS team: Svima je jasno da  ‘Naftalin’ predstavlja, prvenstveno, izuzetno dobru raju. Da li se i u muzičkom stilu tako dobro slažete i da li to rezultira autorskim pjesmama?

Naftalin: S obzirom da su nam muzički ukusi gotovo podudarni, stilsko neslaganje je prava rijetkost. Već neko vrijeme radimo na par autorskih pjesama. Nadamo se da ćemo biti u prilici da ih predstavimo do kraja godine – što putem društvenih mreža, što live svirkom.

MMS team: S obzirom da vaši članovi imaju različita zanimanja, da li je teško uskladiti profesionalni život i muziku kao hobi?

Naftalin: Sa svakom novom godinom to postaje sve veći izazov, ali s obzirom da nas ni nakon jedanaest godina taj početni entuzijazam nije napustio, sumnjamo da bi nešto moglo značajnije poremetiti našu muzičku rutinu.

MMS team: Šta mislite o ovogodišnjim aktivnostima MMS festivala i šta očekujete od ovog nastupa?

Naftalin: Drago nam je vidjeti da, ipak, nisu baš svi digli ruke od kulture u Visokom. Također nam je izuzetno drago što MMS nije ostao tek prošlogodišnji kulturni „incident“, ove godine je već evidentan rast festivala. Nadamo se da će ova manifestacija ostvariti kontinuitet u narednim godinama, a naravno, nadamo se da će i sponzori imati više sluha te podržati organizatore. Na kraju, iskoristili bismo ovu priliku da pozovemo raju da podrže MMS festival, u prvom redu posjetom brojnih događaja… i našeg koncerta, među njima.

Proudly powered by WordPress