Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Formula kako progurati visočke kandidate u Državni i Federalni parlament odnosno Skupštinu ZDK

kakanj sarajevo putokazZa Opće izbore u BiH koji će se održati 12. oktobra, za izbornu jedinicu 116A Visoko registrovano je 19 političkih subjekata, jedna stranka u koaliciji, četiri koalicije i 7 nezavisnih kandidata. Utvrđena su 52 redovna biračka mjesta, te jedno mjesto za glasanje u odsustvu.

Kandidati visočkih stranaka u borbi su za sva tri nivoa vlasti, a ako smatramo dr.Mustafu Cerića Visočaninom, onda imamo i svog kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva.

Državni parlament

Za Državni parlament u borbi za glasove su Amir Zukić (SDA), Ratko Orlandić (NSRZB), Asmir Hodžić (SBiH) i Halid Genjac (SDA) ukoliko ga kao i Cerića možemo smatrati Visočaninom. Oni se nalaze u izbornoj jedinici 4 u kojoj glasaju birači iz ZDK i SBK, a ova izborna jedinica daje šest poslaničkih mjesta u Predstavničkom domu koji broji 42 člana, od toga 28 iz Federacije i 14 iz RS-a. Treba znati da je 7 mjesta rezervisano za povlaštene sa kompezacionih listi. Prema statističkim podacima iz CIK-a u našoj izbornoj jedinici registrovano je 546.145 glasača i njihovi glasovi će u Državni parlement poslati 6 poslanika. Prema podacima sa prošlih izbora SDP (Mirsad Mešić, Nermina Zaimović-Uzunović) i SDA (Šemsudin Mehmedović, Šefik Džaferović) su dobili po dva mandata, dok su preostala dva dobili SBB (Adnan Bašić) i HDZ (Niko Lozančić). Za bilo kakvu ozbiljniju priču oko dobijanja mandata visočkim kandidatima će trebati preko 10.000 glasova. Prije četiri godine najviše glasova od kandidata koji su ostvarili mandate dobio je Šemsudin Mehmedović (SDA) 20.252, dok je od onih koji su dobili mandate najmanje glasova osvojio Adnan Bašić (SBB) 8.830. Mjesto poslanika u Državnom parlamentu sa sobom nosi i najveća primanja, tako da je osnovica cca.6.500KM.

Federalni parlament

Na ove izbore Visoko izlazi sa najviše nosilaca listi za Federalni parlament. Pa tako redom nosioce imaju SDA – Mirza Ganić, SDP – Jasmina Zubić, ASDA – Refik Kurgaš, BPS – Mirnes Fatić, NSRZB – Elbis Rašidović, Koalicija zajedno za promjene – Sulejman Ferhatović. Federalni parlament čini 98 zastupnika, od tog broja između 23 i 27% su kompezacijski mandati. Birači će glasati u 12 izbornih jedinica, a mi se nalazimo u izbornoj jedinici šest koju čine gradovi Visoko, Kakanj, Olovo, Breza i Vareš. Federalni parlament za našu izbornu jedinicu predviđa 4 mandata, a prema statističkim podacima registovano je 97.960 birača koji će izabrati pojedince koji će predstavljai interese navedenih gradova u naredne četiri godine. Na prošlim izbrima apsolutni pobjednik naše izborne jedinice je bio Mirsad Zaimović iz Kaknja, još uvijek aktuelni predsjednik KO SDA ZDK sa osvojenih 6.676 glasova i to kao drugi sa liste SDA čiji je nosilac bila Amra Babić iz Visokog koja nije dobila dovoljan broj glasova. Inače po jedan mandat su tada osvojili SDA (Mirsad Zaimović), SDP (Irfan Imamović 3.151), SBiH (Dželo Rahman 1.435) i SBB (Zijad Alajbegović 1.688). Kao što se može vidjeti niko iz Visokog nije osvojio direktni mandat, tek kasnije će Jasmina Zubić (SDP) preko kompezacijske liste postati zastupnica na ovom nivou vlasti. Kao što je vidljivo sva četiri mandata prije četiri godine su osvojili kandidati iz Kaknja iz različite četiri stranke i to u tri slučaja direktno visočkim glasovima, zbog čega je sada još malo jasnija naša akcija “Glasaj visočki” što podrazumijeva da prilikom glasanja bez obzira za koju stranku da glasaš i čiji si simpatizer, svoj glas unutar te stranke daješ samo visočkim ili visočkom kandidatu, što je ništa drugo do prilagođavanje nakaradnom izbonom zakonu. Mandat poslanika ili zastupnika u Federalnom parlamentu sa sobom nosi i sigurnu platu u naredne četiri godine od cca.3.500KM.

Skupština ZDK

Poslanike u Skupšinu ZDK biraju svi birači iz 12 gradova sa pripadajućim im selima iz ZDK. Skupština ZDK broji 35 poslaničkih mjesta za koja glasa potencijalnih 326.397 registrovanih birača u ZDK. Trenutno, a na osnovu rezultata sa prošlih izbora na ovom nivou vlasti predstavnike imaju SDP (10), SDA (10), SBB (5), SBiH (4), NSRZB (3), HDZ (2), BPS (1). Apsolutni pobjednik po broju osvojenih glasova prije četiri godine je bio Miralem Galijašević (SDA) koji je osvojio 12.635 glasova, dok je Harun Drljević iz BPS-a sa najmanje svojenih 905 glasova također izbornom matematikom ostvario mandat. Jedini visočki kandidat nakon tih izbora koji je direktno ostvario mandat je bila Meldina Ugarak (SBB) sa 1.786 osvojenih glasova sa pozicije osam na listi svoje stranke. Kasnijim odustajanjem od svojih mandata Miralema Galijaševića i Bernadete Galijašević, Visoko je dobilo još dva predstavnika u ovom zakonodavnom kantonalnom tijelu, Senad Karavdić (18-ti na listi sa 3.140 glasova) i Mirza Ganić (35-i na listi sa 3.099 glasova). Zagarantovana plata kantonalnog poslanika je cca.850KM.

I na kraju poruka je jasna, obzirom da su ovo Opći izbori koji nemaju direktne veze sa našim lokalnim dešavanjima, ali imaju itekako indirektnu vezu, potrebna nam je jedna vrsta jedinstva i discipliniranog glasanja kako nas drugi ne bi smatrali levatima i nepismenim debilima koji su tu samo da bi statistički i politički služili drugima. S tim u vezi –  “Ne glasaj šupački, glasaj visočki” !!!

(Foto: Hamdo Mataradžija)

 

Proudly powered by WordPress