Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bezobrazan je način na koji se svetite Asmiru Hodžiću preko naših leđa – mi smo ginuli za ovu firmu!

asmir hodzicObjavili smo informaciju o tome kako je stečajni upravnik u JKP “Gradska groblja” dao otkaz dugogodišnjem direktoru ovog javnog preduzeća Asmiru Hodžiću. Nakon toga reagovao je saopćenjem za javnost samo OO SDP-a Visoko, iz JKP “Gradska groblja” niko se nije oglasio, izostala je i reakcija Asmira Hodžića ili se tek sprema.

U međuvremenu našoj redakciji se obratila jedna skupina bivših i još uvijek aktuelnih uposlenika ovog preduzeća, iz razumljivih razloga žele ostati anonimni, ali su zbog istinite informisanosti javnosti željeli da ispričaju i svoju verziju ove priče.

Radnici su potvrdili naše navode da se prošle subote desio događaj nakon kojeg je uslijedio otkaz koji je Hodžiću upućen poštom. Tog dana po nalogu stečajnog upravnika Mehmeda Vranca, kako kažu radnici, izuzete su mašine iz stolarije koje su prema njihovom kazivanju dio stečajne mase i kao takve se ne bi smjele dirati bez saglasnosti povjerilaca niti davati bilo kome. Mašine su navodno trebale završiti u najmu nekoj firmi koja bi u Semizovcu trebala da proizvodi sanduke, a zatim iste da prodaje JKP “Gradska groblja”, dok bi jedna druga mašina trebala da završi u rukama jednog bliskog srodnika uposlenika JKP “Gradska groblja” koji je nekada bio čovjek od povjerenja Asmira Hodžića. Reagovala je i policija, a o svemu postoji i zapisnik.

Radnici navode da javnost treba znati kako su oni izmanipulisani, slagani i prevareni. Posebno ako se zna da postoji Odluka Općinskog vijeća Visoko da će radnici “Gradskih grobalja” biti zbrinuti, a niko nije zbrinut, dok su knjižice radnika koji su otpušteni potpisane u subotu ispred neke kafane, a to se prema njihovom ubjeđenju moralo odraditi po nalogu. Kako kažu, boje se da prema dosadašnjoj praksi ne budu izvarani i da će i svi, koji do sada nisu, završiti  na cesti. Navodno je i laž kako nema para da se isplate obaveze prema otpuštenim radnicima, prema njihovim saznanjima svaki mjesec Općina na račun uplaćuje između 30 i 50.000KM.

Oni koji su ostali u “Gradskim grobljima” ne primaju minimalac kako bi trebalo, već su pojedinci sebi opet odredili fina primanja, a to su isti oni kojima je ova firma obezbijedila stanove i školovala ih. Onima koji su pokušali ukazati na ovu nepravdu više puta je rečeno da se ne smiju buniti jer i oni mogu završiti na Birou za zapošljavanje. Također kao bitnu stvar radnici ističu da su upućene opomene pred tužbu svima koji su dužni “Gradskim grobljima”, a koje su potpisane i ovjerene pečatom advokatske kancelarije koja je u sukobu interesa sa ovim slučajem.

Podsjećamo, famoznom “Reformom javnog sektora” predviđene su raznorazne mjere i promjene u životu javnog sektora u Visokom. Iako dvije godine kasnije taj čudan dokument bez potpisnika autora istog je zapravo ono čega smo se i pribojavali – Spisak nerealnih želja. Ali treba znati i to da se u jednom trenutku činilo da su se Osnivač i Asmir Hodžić dogovorili pa je tako javnosti bio predočen dokument u kojem lično direktor preduzeća predlaže stečaj, u pozadini tog dokumenta nezvanično se tajila priča da se radi o političkom dogovoru koalicionih partnera SDA i SBiH prema kojem će Hodžić ostati “u životu”, a nijedan radnik neće dobiti otkaz. Sad je jasno da je neko nekoga izradio u tom “džentlmenskom dogovoru”, a da ironija bude veće stranka iz koje dolazi Asmir Hodžić (SBiH) svesrdno i jednoglasno je podržavala sve inicijative od strane SDA usmjerene protiv njega, tim prije ironija je veća jer je Hodžić na lokalnim izborima ostvario mandat u OV Visoko koji je ustupio narednom sa liste SBiH, koji je kasnije u saradnji sa koalicionim partnerom izglasavao svaku odluku na OV Visoko koja je bila suprotno interesima Hodžića.

Iako izvori bliski onima koji provode stečajni postupak tvrde da se ne radi o bilo kakvoj političkoj i ličnoj osveti prema sada već bivšem direktoru ovog preduzeća, radnici koji su se nama obratili tvrde da je i sam Hodžić vjerujući u lažna obećanja izvršne vlasti lično doprinio svemu što mu se na kraju desilo, ali smatraju da način na koji mu se svete preko radnika je krajnje bezobrazan, jer su to ljudi koji su “ginuli” za tu firmu.

Šta će, i da li će se po ovom pitanju uopšte očitovati i OV Visoko kao zakonodavna vlast ili će kao mnogo puta do sada nojevskom metodom prešutiti ovaj slučaj tek ćemo vidjeti. Trenutno su svi zauzeti izborima, a do 12. oktobra svakako i nema sjednica OV Visoko. Za sada je pored SDP-a jedino još reagovao Refik Kurgaš predsjednik KO ASDA i kandidat za Federalni parlament koji je na nekoliko predizbornih skupova aktuelizirao ovu priču naglašavajući da je to velika nepravda. Kako nezvanično saznajemo Asmir Hodžić je trenutno na bolovanju, a za to vrijeme oduzet mu je i službeni telefon. Očekivati je da se uskoro ovim povodom obrati neko odgovoran sa nekim zvaničnim informacijama.

Do tada, samo mirno spavajte, ništa ne brinite i pasivno posmatrajte šta se dešava. Danas se to dešava Asmiru Hodžiću, a neupitno je da će doći red i na vas. Tek za nekoliko godina ćete vidjeti šta ste takvim svojim kukavičkim stavovima uradili od Visokog.

 

 

Proudly powered by WordPress