Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Do 11.00 sati u Visokom glasalo 15,65% registrovanih birača

Aida KaravelicPrema zvaničnim podacima iz Općinske Izborne Komisije (OIK) koje nam je prenijela predsjednica Aida Karavelić sva biračka mjesta u Visokom otvorena su na vrijeme. Nisu zabilježeni ozbiljniji problemi izuzev u OŠ Kulin Ban gdje je zatraženo da se poskidaju plakate kandidata koje gledaju na prozore biračkog mjesta. Najviše birača do sada je glasalo u B.Mahali, njih 200, dok je najmanja izlaznost bila na Šošnjama svega 28 birača.

Koji su prvi podaci koje nammožete dati nakon otvaranja biračkih mjesta?

– Sva biračka mjesta u izbornoj jedinici 116 A Visoko otvorena su na vrijeme, od ukupnog broja birača 33.768 na redovnim glasačkim mjestima do sada je glasalo 15,65% birača.

Da li ima problema oko mjesta gdje birači glasaju, da budem precizniji, da li je bilo situacija kao na prethodnim izborima da birač nije u biračkom spisku na mjestu gdje je ranije glasao, odnosno gdje je upućen nakon poziva na telefonski broj putem kojeg je mogao da sazna gdje glasa?

– Što se tiče provjera birača, gdje glasaju, prije svega da kažem da birač glasa tamo gdje je prijavljen prema mjestu prebivališta i tu provjeru mogu i danas na dan izbora izvršiti u Centru za birački spisak u Općini Visoko. Što se tiče samog mjesta gdje birači glasaju to je vezano za CIPS odnosno CIK što se radi automatizmom na osnovu prijava oprebivalištu i to nije naša nadležnost.

oik4

Da li je bilo narušavanja reda na biračkim mjestima?

Što se tiče rada Biračkih odbora oni idu svojim tekom, evidentirali smo javljanja zbog birača kojima je istekla važeća lična isprava. Mi imamo striktnu instrukciju vezanu za izborni zakon i instrukciju CIK da na biračkom mjestu mogu glasati samo birači koji imaju  važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvalu. Dakle samo su ovo validni dokumenti, i ne dolazi u obzir nikakva potvrda u kojoj se navodi da je izrada važećeg ddokumenta u toku.

Naredne podrobnije informacije iz OIK-a Visoko imat ćemo u 15.00 sati kada će biti dostupni novi podaci o izlaznosti.

 

oik1oik2

 

Proudly powered by WordPress