Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Karavdić, Omanović, Mušinbegović, Ugarak i Ganić su najjozbiljniji visočki kandidati za Skupštinu ZDK

Skupstina kantonaNa osnovu 75,88% obrađenih biračkih mjesta u ZDK jasno je da će SDA u naredne četiri godine imati najviše poslanika. Prema dosadašnjim pokazateljima to bi moglo biti njih 12 među kojima priželjkujemo Senada Karavdića i Mirzu Omanovića. SDA trenutno vodi sa 29,21% glasova. Odmah iza njih su SBB-Fahrudin Radončić sa 18,28%, što bi hipotetički moglo značiti 7 poslanika, dva više nego na prethodnim izborima, a među njima nadamo se Meldini Ugarak ili Kemalu Mušinbegoviću. Pobjednik prije 4 godine SDP trenutno je na trećem mjestu sa ukupnih 12% glasova što bi moglo značiti eventualnih 5 poslanika u konačnici, među kojima sasvim izvesno neće biti visočkih kandidata. Jedan od ozbiljnijih razloga lošeg rezultata SDP-a je svakako pojava DF-a Željka Komšića, koji su na svim nivoima uzeli značajne glasove pa tako i za Skupštinu ZDK, u ovom trenutku imaju 11,84% glasova tako da bi u konačnici mogli imati identičan broj poslanika kao i SDP. I u njihovom slučaju nećemo imati Visočane kao poslanike u naredne četiri godine, a jedan od razloga je i rasipanje glasova koje je išlo u korist drugim gradovima.

U Skupštinu ZDK poslanike će dati i HDZ BiH sa koalicionim partnerima, zatim ASDA gdje realne šanse ima Amir Ganić kao i SBiH odnosno BPS. Ovdje samo ostaje pitanje da li će to biti 3, 3 ili 1 poslanik.

Naravno, prije nego raspodjelimo skupštinska mjesta sačekat ćemo još obradu glasačkih listića sa preostalih 25% biračkih mjesta.

Proudly powered by WordPress