Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bez obzira na izborni krah OO SDP Visoko ima razlog da bude zadovoljan

jasmina zubic skup sdp visokoVrlo je interesantna situacija u političkom Visokom kada se sagleda kompletna postizborna zbilja. Zapravo svaka od ozbiljnijih stranaka može reći da je zadovoljna, dok SDA i SBB mogu dodatno da govore i da su pobijedili, jer im je cilj bio dati favorizovane kandidate za tri nivoa vlasti što su i uspjeli. Bez obzira na kompletan izborni krah i po horizontali i po vertikali, čak i visočki SDP može reći da je zadovoljan ovim izborima.

Evo i zašto

Ukoliko se uporede rezultati sa lokalnih izbora prje dvije godine sa rezultatima dobijenim nakon Općih izbora visočki SDP se zadržao na istoj razini. Ako se uporedi situacija od prije četiri godine kada su bili apsolutni pobjednici sa ovom najnovijom, dešava se čudna situacija. Visočki SDP prije četiri godine imao je znatno više dobijenih glasova, razlika je bila u hiljadama, ali interesantno nakon tih izbora OO SDP Visoko nije imao direktnog kandidata za bilo koju razinu vlasti. Međutim nakon ovih izbora Jasmina Zubić će kao kandidat direktno ući iz izborne jedinice 6 u Federalni parlament. Od ukupnih 98 zastupnika gdje je SDP apsolutni gubitnik u odnosnu na prije 4 godine, ovoga puta imat će samo 10 direktno osvojenih mandata, a među njima če biti i Jasmina Zubić, s tim da su kalkulacije da će putem kompezacionih listi SDP moguće dobiti još 3 zastupnika.

Istina za mjesto u predsjedništvu lokalni SDP je izgubio preko 6.000 glasova, kandidati za Skupštinu ZDK Muhamed Husić, Dalibor Tomičić i Maja Malić – Zečević nisu ostvarili mandate među onih 5 koje je dobio SDP u ZDK, ali zbog malo i čudnog izbornog zakona i na osnovu ukupnih glasova stranke u Varešu, Olovu, Brezi, Kaknju i Visokom, OO SDP Visoko imat će svog i visočkog zastupnika u Federalnom parlamentu.

 

Proudly powered by WordPress