Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li se na području Općine Visoko sprovode aktivnosti vezano za uklanjane štetne biljke ambrozije

nevzeta begicVijećnica Nevzeta Begić (SBB) na posljednjoj sjednici OV Visoko postavila je slijedeće vijećničko pitanje koje je adresirala na načelnicu Općine i nadležnu Službu.

Da li na području Općine Visoko se sprovode ili se planiraju provoditi ikakve aktivnosti vezano za uklanjane štetne biljke ambrozije (shodno Upustvu o načinu izvršavanja mjera obaveznog uništavanja ambrozije donesenog od strane Federacije BiH iz 2012 godine)?

Na području Općine Visoko je evidentan veći broj područja obuhvaćen ovim korovom, koji štetno djeluje na zdravlje ljudi, izaivajući alergije praćene kašljem, suzenjem i peckanjem očiju, svrbežom nosa, kihanjem, kašljem, pojavom astme, promjena na koži i probavi (prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak, manje od 20 polenovih zrna po kubnom metru).

Štetnost ambrozije je velika i u poljoprivredi, jer uništava hranljive materije u zemljištu i utiče na smanjenje prinosa i kvaliteta biljnih kultura.

Ambrozija je uveliko prisutna na površinama duž puteva (gotovo cijelom dionicom puta Visoko-Kakanj, na zemljišnim površinama prema ulazu na autoput u Visokom, duž lokalnih seoskih puteva, na neobrađenim zemljištima, uz riječni tok rijeke Bosne, posebno u Dobrinju kod mosta itd.)

S obzirom da je period cvjetanja završen, javlja se sjeme, neophodno je što hitnije izvršiti mehaničko ili hemijsko uklanjanje, radi suzbijanja posljedica.

Proudly powered by WordPress