Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održan multimedijalni koncert “KLAVIR-kroz historiju i građu”

 
bartolomej23U prepunoj dvorani Doma Oružanih snaga u kojoj se po treći put ove godine tražila stolica više za koncert Bartolomeja Stankovića – u srijedu 12. novembra održan je multimedijalni koncert “KLAVIR – kroz historiju i građu”. Koncert je otvorio gospodin Jovan Divjak, predsjednik Udruženja Obrazovanje gradi BiH. Na sceni se nalazilo čak 5 instrumenata: koncertni klavir, pianino, čembalo, električni klavir i rastavljeni klavir kojeg je publika imala prilike zajedno s Bartolomejom sastavljati na licu mjesta. Posebno je to oduševilo naše najmlađe koji su u pauzi isprobali sve instrumente na sceni. Publika je na ovom multimedijalnom koncertu koji je trajao gotovo 2 i po sata mogla čuti historijski razvoj klavira, te kroz interakciju čuti razliku između čembala i klavira, pianina i koncertnog klavira, uživati u djelima Chopina, Rachmaninoffa, Samira Fejzića i Debussya, ali i vidjeti kako se gradi klavir, koliko ima različitih dijelova, kako se štima, te na samom kraju čuti i električni klavir koji je također bio na sceni.
 
Koncert su podržali: Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo odbrane BiH, VGT osiguranje Visoko, Udruženje umjetnika Bellarte, Sarajevska filharmonija, MagazinPlus Visoko, MS-Company Visoko, web portali: klix.ba i visoko.co.ba, HEMA TV Sarajevo, BHRadio 1, Federalni Radio, BHT, Muzička zona, Franjevačka gimnazija Visoko, Franjevačka teologija Sarajevo, Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska, ProServis Pianino 2 Zenica, Piano Centar Zagreb, Muzička akademija Zagreb i Brothers Sarajevo. Fotograf: Almin Tabak.
Bartolomej Stanković je nedavno održao i koncert “Balade i Sonate”  u istoj dvorani u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu 2014., te multimedijalnim koncertom “KLAVIR – kroz historiju i građu” završava svoje gostovanje u Sarajevu za 2014. godinu, a iza sebe broji čitav niz koncerata održanih u BiH i inozemstvu. Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi renomirane profesorice Pavice Gvozdić, te specijalističkog studija na Steinway Society akademiji u Veroni kod pijaniste Federica Gianella, odlučuje živjeti i raditi u domovini Bosni i Hercegovini, suprotno trendovima odlaska mladih iz naše domovine.
Proudly powered by WordPress