Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako i zašto smo se borili protiv vjeronauke, stranih ulaganja i novog obdaništa u Visokom

keep-calm-precednikNa posljednjoj sjednici OV Visoko, održanoj 31. oktobra, svjedoci smo bili i zvaničnog raskola unutar SDA Visoko. Stara je to vijest i o tome smo pisali odmah nakon završetka same sjednice, a sve to je samo potvrdilo naša ranija pisanja o sukobu koji odavno postoji na relaciji načelnica Amra Babić – predsjednik OO SDA Visoko Halim Zukić. Taj sukob je toliko izmakao kontroli da ga više nisu ni pokušavali prikriti, a posljednja sjednica Općinskog vijeća poslužila je zaraćenim stranama kao arena gdje će se konačno i obračunati, te ukrstiti koplja. Po principu “neprijatelj mog neprijatelja je i moj neprijatelj” u obračun se umiješala i ASDA Visoko pokušavši iskoristiti priliku za namirivanje nekih dugova od ranije.
Ni kriva ni dužna u sred tog sukoba našla se visočka firma Abras Company d.o.o.  čiji je vlasnik, Ahmed Al Abras iz Bahreina, naumio svojim novcem ponovno sagraditi srušeno obdanište u Prijekom, te predati ga na korištenje Visočanima i Općini Visoko. Sama firma i njen vlasnik su se sa ovim prijedlogom obratili načelnici, što je ona očekivano prihvatila, te zatim proslijedila dalje na usvajanje Vijeću. Rekli bismo ništa sporno: gradi se nešto što je već tu bilo, na mjestu gdje je bilo, investitor sve projektuje i gradi vlastitim novcem, te na kraju po principu “ključ u ruke” predaje i ostavlja nama, tj. Općini Visoko. U normalnim okolinama strani investitori koji dolaze sa ovakvim ulaganjima bi bili dočekani objeručke, te bi im se na sve načine pokušalo olakšati da ostvare ono što su naumili. Međutim, ne i u Visokom!
U Visokom su naši “lokalni moćnici” u ovome vidjeli priliku da pokažu svoju snagu i konačno utvrde na koje to odane i zadužene ljude i dalje mogu računati, te protivniku pod izgovorom borbe za interes građana Visokog zadaju što žešći udarac. Lobiralo se, ucjenjivalo, sazivala se sijela, telefoniralo, ranije usluge su stizale na naplatu. Doktorima, inžinjerima, magistrima i ostalim “dikama Visokog” jednostavno je “savjetovano” da ne misle svojom glavom, jer preCednik je tu da misli umjesto njih. Na kraju krajeva interes preCednika je iznad svih drugih interesa. A kad je njemu dobro, očekuje se da i njemu odanim bude dobro.
Mnogi od vas su vjerovatno već imali priliku odgledati ovu komediju i sramotu u snimku na TV Visoko, a za one koji nisu pripremili smo video zapise pojedinačnih istupa vijećnika sa ove sjednice. Neka ostane zabilježeno kako se i na koji način naši predstavnici koje smo izabrali na direktnim izborima predstavljaju i bore za nas, Visoko, Visočane, te budućnost djece Visokog. Neka ostane zabilježeno kako i ko je spreman prodati svoj obraz, diplomu, ideologiju, glasače i Visoko samo zato jer preCjednik tako nalaže. Neka ostanu zabilježene scene gaženja svega onog što je obećavano dok su se prikupljali glasovi. Vjera, strane investicije, djeca, izgradnja, nova radna mjesta, glasači, sve to je bilo bitno samo u vrijeme predizborne kampanje.

Pogledajte neke od zapaženijih nastupa, a na kraju članka i sve ostale istupe sa ove sjednice:

Uvodno izlaganje Edina Ferizović:
{youtube}OIgVmvcMJks{/youtube}

Suada Mlačo, direktorica Obdaništa Visoko:
{youtube}FWjKXRrf4-k{/youtube}

Načelnica Amra Babić:
{youtube}Vt-_cgPDR8o{/youtube}

Kemal Baković, direktor Abras Company d.o.o. Visoko:
{youtube}o32sgqN9Aog{/youtube}

Mirza Bukić (ASDA):
{youtube}iZ5SDVTp3fs{/youtube}

Mirza Omanović, predsjednik Kluba vijećnika SDA:
{youtube}U_-L-XvEX6c{/youtube}

Načelnica Babić, odgovor Mirzi Omanoviću:
{youtube}OTIx81qNhKM{/youtube}

Halim Dervišević (BPS):
{youtube}4wbvdcskgMg{/youtube}

Kemal Baković, odgovor Halimu Derviševiću:
{youtube}D6VTHOuy6dg{/youtube}

Dejan Šćepanović (SDP):
{youtube}kxW4hRqmnAY{/youtube}

Mirza Omanović, replika Šćepanoviću:
{youtube}vFiNvCgZDQY{/youtube}

Načelnica Babić, replika Mirzi Omanoviću:
{youtube}isHuaWrivag{/youtube}

Delila Novokmet-Halilović (SDA):
{youtube}7xduuZFMfDk{/youtube}

Glasanje o Prijedlogu:
{youtube}y5QYfniwu0I{/youtube}

Na kraju rezultati samog glasanja bili su:

Glasali ZA:
1. Begić Nevzeta (SBB)
2. Omanović Jasmin (SBB)
3. Ramić Vahid (SBB)
4. Šćepanović Dejan (SDP)
5. Tomičić Dalibor (SDP)
6. Salčinović Faruk (SDP)
7. Purišević Salih (SBiH)
8. Smajević Izet (Nezavisni vijećnik)
9. Špiodić Elvir (Nezavisni vijećnik)
10. Fatić Mirnes (BPS)
11. Ihtijarević Faruk (Nezavisni vijećnik)
12. Zerdo Aida (Nezavisni vijećnik)
13. Frljak Adnan (Nezavisno vijećnik)
14. Mateša Bukva Mirela (SDA)
15. Suša Nusret (SDA)
 
Suzdržani bili:
1. Bukić Mirza (ASDA)
2. Ahmić Minela (ASDA)
3. Dervišević Halim (BPS)
4. Fejzić Dževad (SDA)
5. Handžić Zlatko (SDA)
6. Halilović Džemil (SDA)
7. Novokmet Halilović Delila (SDA)
8. Omanović Mirza (SDA)
9. Smailagić Zijada (SDA)

Vijećnici Dževad Fejzić (SDA) i Minela Ahmić (SDA) nisu uopšte smatrali potrebnim da javnosti i svojim glasačima pokušaju objasniti svoju suzdržanost (čitaj: protivljenje) protiv ovog Prijedloga odluke. Ali su zato svojim glasom nedvojbeno pokazali na čijoj su strani, te koga su odabrali da misli umjesto njih.

Playlista svih video zapisa istupa vijećnika koji su govorili u diskusiji na ovoj tačci dnevnog reda:

Proudly powered by WordPress