Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani na benzinskim pumpama u Kaknju

bp susaU Visokom je uveliko aktuelna tema među građanima o razlici u cijenama goriva na benzinskim pumpama. Nakon što smo u dva navrata pisali o ovome, naši vjerni čitaoci i dalje nas informišu o ovoj, u najmanju ruku, još jednoj bosanskoj specifičnosti. Visočani odlaze u Kakanj da sipaju gorivo u osobna vozila. I naravno, portal visoko.co.ba, kao najvjernija medijska savjest građana, opet se dao „u službu naroda“.

Na visočkim benzinskim pumpama benzin 95 košta u prosjeku 2,26 KM, dok na kakanjskim benzinskim pumpama vozači za istu vrstu goriva izdvajaju na Hifa Petrolu i Kakanj Petrolu 2,01 KM, odnosno na Trgošpedu 2,00 KM. Kada je riječ o dizelu i tu bilježimo zavidne razlike u cijenama, u Visokom dizel u prosjeku košta 2,31 KM, dok je u Kaknju, i za ovu vrstu goriva, cijena niža i iznosi 2,11 KM.

Kako saznajemo, u susjednoj općini manje benzinske pumpe koje se nalaze na tzv. perifernim lokacijama su snizile cijenu goriva i više nego je to računica proizišla aktuelnim opadanjem cijene nafte na svjetskom tržištu. To se automatizmom odrazilo i na ostalim kakanjskim benzinskim pumpama. Da li je ovakva situacija moguća i u Visokom? Očito ne, jer situacija na terenu pokazuje da su cijene poprilično ujednačene. Gorivo na pumpama u Visokom sniženo je za oko 5 feninga.

Informisali smo se i o cijenama goriva na pojedinim sarajevskim benzinskim pumpama. Cijene variraju, od 2,26 KM na Energopetrolu, INI, pa negdje do 2,41 KM na Gazpromu. Članovi BIHAMK-a na Petrolovim pumpama na aktuelnu cijenu goriva ostvaruju popust 5 feninga.

Kako će rezultirati ova situacija, ne znamo, ali očito je da su Visočani počeli zaobilaziti visočke i posjećivati benzinske pumpe u Kaknju. Prostom matematikom (ako uopšte ima takve matematike na današnji vakat) do Kaknja i nazad ima oko 40 km. To je u „prijevodu“ oko 2 litra goriva, što znači da na rezervoar automobila uštedite preko 10 KM.

Po riječima direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, pad cijene nafte će oživjeti globalnu ekonomiju. U našem slučaju, nažalost, umrtvit će ionako oronulu visočku čaršiju.

Proudly powered by WordPress