Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Spomenik u bronzi Aleksandru I Karađorđeviću na Sebilju

kralj aleksandar na sebiljuSredinom tridestih godina prošloga stoljeća na Sebilju (u Visokom) bio je podignut impozantan spomenik u bronzi Aleksandru I Karađorđeviću (u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca bio regent od 1918-1921., a kralj od 1921-1929.; te kralj Kraljevine Jugoslavije od 1929-1934.) Prilikom državne posjete Francuskoj ubijen u Marselju 1934. Naslijedio ga, zbog maloljetstva sina Petra II, njegov rođak Pavle sve do državnog udara 27. marta 1941., nekoliko dana uoči njemačke okupacije Jugoslavije.

Inače, spomenik je “gledao niz glavnu ulicu” (današnja ulica Čaršijska i Alije Izetbegovića), a koja je u to vrijeme nosila naziv, također po njemu, ulica Aleksandra I Karađorđevića. Sudbina ovog spomenika vezana je djelimično za spomenik partizanskom borcu podignutom u parku iza današnje zgrade Općine.
O tome u drugoj priči o visočkim spomenicima…

U pozadini se vidi minaret (munara) Šerefudin (Čaršijske) džamije, srušene 1970. i na čijem mjestu je podignuta prelijepa Bijela džemija, dovršena 1980, a koju je projektovao Zlatko Ugljen.

Preko 2000 fotografija starog Visokog možete pogledati na sajtu Zdenka Antovića i Gorana Čakiića: www.staro-visoko.co.ba

Zdenko Antović/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress