Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ibrahim Plančić novi premijer ZDK?

Ibrahim-Plancic1Prema najnovijim kalkulacijama oko budućeg mjesta premijera ZDK i dalje nema sumnje da će to mjesto pripasti SDA. Međutim kako saznajemo to mjesto nije ekskluzivitet Zenice kao u prethodnih 8 godina kada su tu funkciju obnašali Miralem Galijašević, koji je istina porijeklom iz Maglaja ali odveć Zeničanin, zatim Fikret Plevljak i Munib Husejnagić. Istina prethodno smo pisali o tome kako je najozbiljniji kandidat za mjesto premijera ipak Galijašević koji je 2010.godine na izborima imao impresivnih 12.000 dobijenih glasova. Ovoga puta su stvari malo drugačije iz razloga što je u Zenici SBB ostvario dobar rezultat prevashodno za mjesto bošnjačkog člana predsjedništva i Državni parlament, dok je za Skupštinu ZDK tek 79 glasova više imala SDA od SBB-a.

Sasvim je prirodno da se tim povodom unutar KO SDA ZDK pojavljuju stavovi po kojima mjesto premijera ne treba da pripadne Zenici. U takvoj situaciji, ako posmatramo broj dobijenih glasova na prethodnim izborima logično bi bilo da novi premijer bude Ibrahim Plančić iz Tešnja koji je kao član OO SDA Tešanj bio nosilac liste za Skupštinu ZDK i kao takav dobio općenito najviše glasova (8.850).

U toku je formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na nivou ZDK, uskoro ćemo saznati i koga će nam SDA ponuditi i zvanično kao novog prvog čovjeka ZDK. Možda nas i iznenade, jer vrlo često logika i politika nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

Proudly powered by WordPress