Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kairo kao simbol stoljetne vjerske tolerancije

fedzad forto egipat2Prva asocijacija kada se spomene Egipat su sigurno piramide, Sfinga, Nil… Međutim, posjetioci prijestolnice Kaira mogu se uvjeriti kako je ova zemlja puna spomenika koji svjedoče o stoljetnoj vjerskoj toleranciji. To je mogla vidjeti i grupa predstavnika bh. medija tokom posjete Kairu, čiji centralni dio stoji kao svjedočanstvo suživota različitih religija i kultura. Oko 10 do 15 posto Egipćana su pravoslavni Kopti, a u velikim gradovima prisutne su i jevrejske zajednice.

egipat1“Viseća crkva” Svete Djevice Marije najstarija je u Egiptu. Prema teorijama historičara nastala je na temeljima rimske utvrde u 4./5.stoljeću nove ere. Ukrašava je 110 ikona, među kojima je i ikona Svetog Marka, prvog patrijarha koptske crkve.

U političkim neredima prije nekoliko godina stradale su neke koptske crkve. Turistički zvaničnici Egipta naglašavaju, međutim, da fanatizam nije egipatska tradicija.

– To nije u našoj prirodi – kažu.

egipat2O tome svjedoče i fotografije susreta svih modernih vladara Egipta sa pravoslavnim patrijarsima izložene u “Visećoj crkvi”. U tom nizu, međutim, nedostaje samo jedna slika – svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, koji se za vrijeme dok je bio na dužnosti nije sastao s patrijarhom.

– Egipćane je oduvijek krasilo međusobno poštovanje i prijateljstvo. Svi Egipćani su jedna porodica. To je u našoj prirodi – kažu egipatski zvaničnici.

egipat3Nedaleko od “Viseće crkve” nalazi se i Crkva svetog Sergiusa i Bahusa iz 5./6. stoljeća, ili kako je Egipćani zovu na arapskom “Abu Serga”. Radi se o veoma značajnom svetištu za pravoslavne vjernike budući da je podignuta iznad pećine u kojoj se skrivala sveta porodica oko tri mjeseca, a tu je i bunar iz kojeg je sveta porodica pila vodu.

U toku su radovi na rekontrukciji unutrašnjosti ove crkve, ali je fotografiranje nažalost zabranjeno.

egipat4Samo nekoliko stotina metara dalje je još jedno svjedočanstvo vjekovne vjerske tolerancije u Egiptu – sinagoga Ben Ezra, koja je dobila ime po svom posljednjem restauratoru iz 1115. godine. Karakteristična je po svojoj specifičnoj dekoraciji geometrijskih oblika koja je djelo egipatskih umjetnika, ali je i u njoj snimanje zabranjeno.

egipat5U istom dijelu grada nalazi se i džamija Amr Ibn al-As, prva džamija ne samo u Egiptu, nego na cijelom afričkom kontinentu, izgrađena 642. godine.

Dobila je ime po svom utemeljitelju, komandantu arapske armije koji je došao po naređenju kalife Omara. Njegovim dolaskom počinje širenje islama u Egiptu, a zanimljivo je da je bio veliki reformator i prijatelj egipatskog patrijarha.

egipat6Komentirajući ovo multireligijsko bogatstvo Egipta, turistički predstavnici ove zemlje kažu kako su mnogi u historiji pokušavali zavaditi Egipćane, ali u tome nisu uspjeli.

 
 
 
 
 
 
 
 
egipat7fedzad forto egipat 3

 

Proudly powered by WordPress