Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Želim da moj sin Edin zavoli BiH onako kako je ja volim

miralem pjanic1Teško da bilo koji ljubitelj nogometa na svijetu nije čuo za Miralema Pjanića, reprezentativca BiH i nogometaša Rome, koji je rođen 2.aprila 1990. godine u Zvorniku odakle je sa porodicom početkom agresije na BiH izbjegao u Luksembrug. Tamo je i počela nogometna karijera Malog princa, prvo u klubu Šiflange 95 (Schifflange 95), a nakon toga i u francuskom Mecu (Metz). Danas je Miralem stanovnik Rima, a kako je primljen i kako se snašao u italijanskoj prijestolnici, te kako izgleda život jednog vrhunskog nogometaša u Italiji, otkrio nam je popularni Mire u kratkom razgovoru između treninga i druženja sa sinom Edinom.

– Ljubav prema nogometu usadio mi je moj otac Fahrudin, koji je također bio nogometaš. I dan-danas on je osoba koja me najbolje poznaje i uvijek mi zna dati pravi savjet. Nakon Luksemburga i Francuske skrasio sam se u Rimu i moram vam priznati da sam se zaljubio u Rim. Klima je fantastična, grad je prelijep, a hrana vrhunska. I ljudi su slični nama Bosancima, tako da ovdje imam fantastične uslove za život. U sjećanju i u srcu mi je i Mec, kao i Lion gdje sam stekao brojne prijatelje, a tamo sam mnogo toga i naučio – otkriva nam Miralem.

Mire je prije godinu dana postao i otac, a to je donijelo i brojne promjene u njegovom životu.

– Sin Edin mi je najbitnija osoba u životu i svaki slobodni trenutak pokušavam da provedem sa njim. Otkako sam dobio sina postao sam najsretnija osoba na svijetu, on mi uvijek daje dodatne motive, ali i uvijek iznova vraća osmijeh na lice. Otkrit ću vam tajnu da ga već pomalo učim da šutira loptu i mislim da će biti odličan nogometaš – uz smijeh nam je kazao Mire.

Poznato je da je Miralem osoba koja ne voli da je u centru pažnje, ali svaki izlazak u Rimu sa djevojkom Josefom i sinom Edinom, oko njega okupi i brojne simpatizere koji žele fotografiju i autogram.

– Ne volim da sam u centru pažnje i jako često poželim vrijeme provesti sa svojom porodicom. U Rimu je to skoro nemoguće i bilo gdje da krenemo okruženi smo vatrenim navijačima Rome. Znam da me rimski navijači vole i navikao sam da se uslikam i podijelim neku rečenicu s njima. Ipak, najviše slobodnog vremena provodim okružen svojom porodicom i u miru porodičnog doma, tako da nisam često vani i ne prakticiram stalne izlaske– istaknuo je Miralem.

Na kraju smo Miralema pitali i koliko vremena ima za dolaske u domovinu i da li je sin Edin bio u domovini svog oca.

– Naravno da dolazim. Svaki slobodni trenutak koristim za dolaske u Bosnu, a tom prilikom obiđem i svoju familiju u Kalesiji. Tu su i trenutne obaveze, pošto sam kupio stan u Sarajevu, tako da imam i nekih obaveza oko stana zbog kojih dolazim u Sarajevo. Edin je bio u Bosni i već je imao priliku i da me gleda na jednoj utakmici koju smo igrali u Zenici. Želja mi je da mu od malih nogu usadim ljubav prema domovini i da zavoli Bosnu i Hercegovinu na isti način na koji sam je ja zavolio– kazao nam je na kraju razgovora bh.reprezentativac i član Rome, Miralem Pjanić.

Dnevni Avaz/Nizar Al-Tinawi & Nusret Smajović/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress