Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hasan Čengić na čelu Sabora IZBiH?

hasan cengic 14Rezultati izbora za članove Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH iz Muftijstva sarajevskog ni jučer zvanično nisu bili poznati, ali, kako saznaje “Avaz”, u najviše zakonodavno tijelo IZBiH ušlo je 13 kandidata od 30 njih koji su bili na listi. 

Svi članovi

Imena sabornika koji se biraju na izborima stigla su jučer iz svih muftijstava s terena, a verifikacija izbora bit će urađena do 29. decembra, kada će zasjedati ovaj organ i kada će konačno biti potvrđena imena svih članova, s obzirom na to da je za ulaganje žalbi ostavljen rok od osam dana.

U novi saziv Sabora IZBiH, prema nezvaničnim rezultatima, iz sarajevskog okrug ušao je kandidat koji se našao prvi na listi, Hasan Čengić (SDA) te Jusuf Zahiragić, također blizak toj stranci. Također, iz sarajevskog okruga izabrani su i Ismet Veladžić, zamjenik direktora Gazi Husrev-begove medrese, Velid Efendić, Zehra Alispahić, profesorica na Fakultetu islamskih nauka (FIN), glavni imam Begove džamije Mensur Malkić, Tarik Zaimović, Amila Alikadić-Husović (bivša zastupnica Stranke za BiH) i Amina Deljković. 

Iz Medžlisa Visoko prošao je kandidat Edin Bukva, a iz Medžlisa Kakanj kandidat Sejad Zaimović. Podršku je dobio i Kenan Bajrić iz Kiseljaka. Na listi budućih članova Sabora IZBiH iz Olova našao se Mujo Kućanović. Predsjednik Glavne izborne komisije IZBiH Mensur Karadža jučer je za medije izjavio da su izbori protekli bez problema. 

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto predsjednika Sabora IZBiH rezervirano je za Hasana Čengića, bivšeg visokog funkcionera BiH, ministra i člana Glavnog odbora SDA. Na mjestu predsjednika Sabora IZ bio je Safet Softić, član Parlamenta FBiH, a prije njega na toj poziciji bio je Edhem Bičakčić, bivši premijer FBiH. 

Verifikacija izbora

– Izbori su završeni, a za desetak dana imat ćemo približne informacije o rezultatima, kada Centralna izborna komisija Rijaseta IZBiH dobije informacije od biračkih odbora i komisija, kao i neke okvirne statističke podatke o izlaznosti – kazao je Karadža.

Broj sabornika iz inozemstva

Karadža je podsjetio da je broj sabornika preciziran Ustavom IZBiH kada su i pitanju i članovi iz inozemstva, tako da Njemačka i Sjeverna Amerika imaju po dva sabornika, Australija, Austrija, Francuska, skandinavske zemlje, zemlje Beneluksa i Velika Britanija po jednog. 

Avaz/A.Nuhanović/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress