Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Akcija prikupljanja knjiga za medresu u Tutinu

Skupljanje knjiga TutinNa poziv prijatelja iz Omladinskog odbora Međureligijskog vijeća Zenica i Vijeća studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, koji su od početka ovog mjeseca pokrenuli akciju prikupljanja knjiga za Žensku Medresu u Tutinu (Srbija), redakcija portala Visoko.co.ba u saradnji sa Klubom knjige odlučila je da ovu akciju pokrene i u gradu Visokom, kako bismo zajedničkim snagama sa prijateljima iz Zenice pomogli učenicama ove medrese.

Naime, općina Tutin nalazi se u Raškom okrugu, na jugu Središnje Srbije, te je jedno od pograničnih područja na tromeđi Srbije, Kosova i Crne Gore i jedna od malobrojnih općina u Srbiji u kojoj su većinsko stanovništvo Bošnjaci, koji zauzimaju 94, 23% od ukupno 30 054 stanovnika, koliko broji ova općina. 
Radi manjka ženske djece koja su upisivala srednje škole i radi siromaštva koji je zahvatio taj grad, prijatelji iz Turske, prepoznavši glavni problem u ovom gradu, odlučili su za njih i njihovo stanovništvu izgraditi Žensku Medresu kao obrazovnu ustanovu. U ovoj medresi, mjesto mogu pronaći i djeca koja nisu bila u mogućnosti da nastave svoje školovanje radi ekonomski nepovoljne situacije, jer je u njoj obezbijeđeno besplatno školovanje, boravak, ishrana i stručna literatura.
Međutim, u ovoj obrazovnoj instituciji još uvijek postoji jedan problem sa kojim se suočavaju učenice i ostali građani i građanke ovog grada, a to je nedostatak biblioteke i bibliotečke građe pomoću koje će povećati i usavršiti svoje znanje.

Mladi iz Zenice su prepoznali ovaj problem prijatelja iz Tutina te su pokrenuli akciju prikupljanja knjiga i do sada, u samo nekoliko dana, uspjeli su prikupiti oko 1300 knjiga, no ipak je ovo mali broj knjiga, a i kako su nam kazali organizatori akcije njihov cilj jeste da prikupe najmanje 3000 raznovrsnih knjiga, koje će na kraju pokloniti biblioteci Ženske medrese u Tutinu.

Nadamo se da će i naši humani Visočani prepoznati ovaj problem i da će svako iz svoje privatne zbirke knjiga, u kojoj vjerovatno posjeduje barem jednu knjigu viška, darovati za potrebe ove medrese kojoj je pomoć u bibliotečkoj građi potrebna.

Svi oni koji odluče da doniraju svoje knjige u ovoj akciji to mogu učiniti od 13:00 do 21:00 sati, svakim radnim danom, odnosno, od 09:00 do 16:00 sati vikendom, u Klubu knjige koji se nalazi na adresi Ulica Osma bb, ispod Doma Zdravlja u Visokom.

Akcija traje od 07. 01. 2015. godine do 25. 01. 2015. godine, nakon čega će sve knjige biti upućene u Zenicu, odakle će biti otpremljene na njihovu krajnju destinaciju u biblioteku medrese u Tutinu.

Nadamo se da će Visočani, kao i uvijek, pokazati svoju solidarnost i donirati barem po jednu knjigu koja im kod kuće skuplja prašinu i time pomoći učenicama medrese u Tutinu koje su u potrebi za znanjem kojim će doprinijeti svojoj siromašnoj općini.

Za sve druge informacije u vezi ove akcije možete kontaktirati člana naše redakcije Enesa Hodžića na broj: 062/771-608

Proudly powered by WordPress