Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ensar Dervišbegović: Kosa sa karakterom

ensar dervisbegovic2U nadasve stylish studiju, kakva je i uostalom i njegova sama pojava, zatekli smo užurbanog, poznatog sarajevskog frizera Ensara Dervišbegovića. U pauzi rada odgovorio nam je na nekoliko “zimskih” pitanja kada je kosa u pitanju:

1. Zima i ne pogoduje baš kosi, na šta trebamo obratiti pažnju prilikom njege?

Zimi, kosu bi trebalo “impregnirati” odnosno, zaštititi od uticaja zimskog vremena. Danas je popularno i veoma efikadno da svoju kosu njegujete proizvodima na bazi ulja. Postoje šamponi, maske, regeneratori i razni proizvodi koji će kosi omogućiti adekvatnu njegu i zaštitu od uticaja vremenskih uslova. Za one koji imaju oštećenu kosu, preporučio bih nešto jaču njegu u vidu keratina za kosu. Rezultati su nevjerovatni

2. Koliko često treba da posjećujemo frizera zimi?

Uopšteno govoreći frizera treba posjećivati svakih 7 do 8 sedmica, a ako je potreba za češći dolazak frizeru onda je to svake 4 sedmice. Generalno zimi kosa sporije raste, ali joj je potrebna njega, tako da sedmični dolasci na pakovanje, hidrataciju, specijalno kod dužih kosa tretiranih bojenjem bi bilo idealno rješenje…

3. Šta treba najviše da izbjegavamo prilikom njege?

Ono što je najbitnije kod njege kose je analiza postojećeg stanja kose. Da li vam je kosa suha, masna, lomljiva, imate problem sa masnim tjemenom, a suhim vrhovima rješit ce te dobro iskombiniranim proizvodima. Naravno tanke lomljive kose, sklone mašćenju će izbjegavati šampone, regenertore koji imaju veliku koncentraciju lipida, silikonskih ulja, a koristit će šampone za volumen i vitalnost, dok suhe kose će izbjegavati šampone sa sulfatima i svim proizvodima koji su namijenjeni kosi koja je masna. Suhoj kosi je potreban šampon/maska bogata lipidima, keratinom. Šampon za suhu kosu mora imati pH vrijednost između 4,5 i 6,7 tako da dječiji šamponi nisu idealni jer imaju previsok pH vrijednost, naprimjer.

4. Koje su to boje koje su hit nadolazeće sezone?

Veliki povratak toplih bakrenih, crvenih tonova u kombinaciji sa zlatno plavim, karamel bojama i trendovskim tehnikama bojenja ombre, flamboyage, balayage… Trend kose sa volumenom, messy kovrdžama, naglašenim momentima 70-ih godina u svim dužinama, bilo kratki bob ili duga kosa obilježit ce zimu i proljeće 2015.

5. Za sve one kojima je dosadila boja i oblik kose, koju biste drastičnu promjenu preporučili? Šišanje, farbanje?

Drastična promjena sa duge ka kraćoj kosi uvijek izazove pozitivne kritike, naravno, ono najosnovnije je imati dobrog frizera koji će vas posavjetovati šta je dovoljno dobro za vas. Ako već niste za neke radikalne promjene u dužini, bojom možete zavarati sve. Ipak u 60% slučajeva ljudi prije primjete promjenu dužine. U nekim drevnim kulturama šišanje je značilo novi početak i dolazak nove/čišće energije. Idealno za početak nove godine.

6. Šta biste preporučili gospodi, kako da se brinu za svoju kosu?

U zadnji nekoliko godina intenzivno se vratio trend muških frizura. Duže, undercut kose, neravnih vrhova, dužih šiški i dosta texture. Zadnje 2 godine u svijetu je veliki trend berber shopova tako danas stylish muskarac mora uz frizuru imati i bradu. Svakako da to zahtjeva dodatnu njegu, ali moj savjet vezan za kosu osim dobrog šišanja bitan vam je i dobar proizvod za kosu.
Šampon, vosak, regeneratori neizostavno ulje za bradu koje će je omekšati i dati sjaj.

7. Ako želimo prekopirati izgled neke slavne osobe, koga biste nam Vi preporučili?

Definitvno Sienna Miller kao kraljica sexy izgleda i momenata londskog street style-a. Uvijek dobar odabir boje i frizure tako nije ni čudo sto je HAIRDRESSERS JOURNAL uvijek uvrstava u TOP 5 frizura godina. Ja bi bio sretan kada bi se žene ugledale na fenomenalnu boju Jessice Chastain, momenat luksuzne, kraljevske boje i elegancije, zatim kratku frizuru Michelle Williams i koloraciju Cameron Diaz koja iz godine u godinu dokazuje kako plava kosa može izgledati luksuzno.

Ljepota.ba/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress