Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SBB predložio ukidanje “Bijelog hljeba”

lezihljebovicPoslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnijeli su inicijative za izmjene zakona o platama i naknadama u bh. institucijama da bi se bh. zvaničnicima ukinulo pravo na naknadu plaće nakon prestanka funkcije ili takozvani “bijeli hljeb”.

Potpredsjednik SBB-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut pojasnio je danas na press-konferenciji u Sarajevu da bi u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH trebalo izbrisati član 48, a takvim izmjenama zakona napravile bi se uštede od oko 6,5 miliona KM.

Šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Nasir Beganović je kazao da bi se u Zakonu o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH trebao brisati član 11 te je istaknuo da bi se tako napravile uštede veće od 15 miliona KM.

– Ovim članom je predviđeno da pored izabranih dužnosnika pravo na “bijeli hljeb” u roku od šest mjeseci ostvaruju i savjetnici koji su na toj poziciji proveli duže od dvije godine – kazao je Beganović.

Poslanici SBB smatraju da je ova inicijativa opravdana posebno zbog izuzetno teške ekonomske situacije u kojoj se BiH nalazi, a ušteđena sredstva mogla bi se upotrijebiti u neke druge projekte i aktivnosti.

Inače, ove inicijative prve su zakonske inicijative u ovom mandatnom periodu nakon oktobarskih općih izbora u BiH. 

Fena/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress