Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nestao sa političke scene jer se zalagao za ravnopravnost Bošnjaka

hamdija pozderacUklanjanje Hamdije Pozderca sa političke scene Jugoslavije kao najjačeg političara kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala u vrijeme komunizma, može se jedino dovesti u vezu sa njegovim insistiranjem, kao predsjednika Ustavne komisije Skupštine Jugoslavije, na nemijenjanju osnovnih načela Ustava iz 1974. godine, koji su dali Muslimanima (kasnije Bošnjacima) status naroda unutar SFRJ, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Hamdija Pozderac je bio bosanskohercegovački političar, predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Rođen je 15. januara 1924. godine u Cazinu i to pod imenom Muhamed. Umro je 7. aprila 1988. godine u Kliničkom centru bolnice Koševo u Sarajevu i to pod nikad razriješenim okolnostima. Za mnoge, ubijen je kako bi se zaustavila njegova borba za jednakopravnost Bošnjaka sa ostalim narodima u BiH. Mnogi i danas smatraju da je upravo on posebno zaslužan za priznavanje Muslimana (danas Bošnjaka) kao naroda, jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. 

Imao je tri brata (Hakija, Sakib i Ismet), te četiri sestre (Bekira, Fatima, Sadeta i Zuhra). Još za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja se uključio u rad tada ilegalne organizacije SKOJ-a, a u tokove narodnooslobodilačkog rata se uključio 1941. godine, te obavljao niz važnih funkcija i vojnih dužnosti.

Poslije rata je obavljao niz partijskih i državnih dužnosti. Od 1965. godine je bio član CKSKBiH. Bio je poslanik Prosvjetno-kulturnog vijeća Skupštine SRBiH, od 1971. do 1974. predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a od 1971. do 1978. godine predsjednik Skupštine SRBiH.

Bio je član Izvršnog komiteta CKSKBiH i sekretar Sekretarijata, a dugo vremena je bio član Predsjedništva CKSKJ i predsjednik CKSKBiH. Na kraju svoje bogate političke karijere bio je i član Predsjedništva SFRJ, a kada je trebao biti izabran za predsjednika Predsjedništva bio je prisiljen da da ostavku i da se sramno povuče iz političkog života Jugoslavije kojoj je posvetio cijeli svoj život.

– I Muslimani i Srbi i Hrvati, kao i pripadnici drugih naroda i narodnosti koji žive u BiH, obezbjeduju i ostvaruju u njoj svoj nacionalni identitet i punu afirmaciju nacionalnih vrijednosti. Upravo iz tih razloga, iako se BiH ne definiše kao nacionalna država u klasičnom smislu, ona je uistinu i nacionalna država i za Srbe, i za Hrvate i za Muslimane i za pripadnike drugih naroda i narodnosti koji žive na njenom tlu – čuveni je citat Hamdije Pozderca.

Na političkoj sceni bivše Jugoslavije danas je dvojica političara, potomaka loze Pozderac. U Srbiji to je Vuk Jeremić, a u BiH Hamdija Lipovača.

Smrt Hamdije Pozderca i danas je obavijena tajnom, piše Patria.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress