Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od preuzetih 130 Prevent već otpustio oko 40 radnika KTK

otkaz preventNa već hiljadu primjera u Visokom spoznali smo da radnici nemaju nikakva prava, u Visokom je sam pojam biti zaposlen je nešto o čemu mnogi sanjaju, a o nekakvim radničkim pravima i nekakvim sindikatima koji bi trebali da štite ta prava je iluzorno bilo šta i pričati. Uzgred, kada Prevent nema sindikat, i kada to u ovoj državi može tako da funkcioniše, zašto bi ga imale firme po 50 puta manje od Preventa.

Kako saznaje Visoko.co.ba upravo je Prevent nedavno otpustio 44 radnika, od onih 130 koje je nedavno uposlio, a što mu je bila obaveza prilikom kupovine jednog dijela KTK Visoko. Neupućeni u svoja prava, naivni radnici, su potpisali izjavu o tome kako odbijaju da rade određene poslove koje do tada nisu radili u KTK. Iskusni i nemilosrdni kapitalisti odmah su iskoristili taj zicer i naivnost radnika KTK te im uručili pismene otkaze.

Ovakav postupak je ostavio zatečenim preostalih cca.80 radnika koji su u KTK imali kakav takav sindikat koji se nešto pitao i bar prividno branio njihova prava od ovakvih situacija. Dio tih radnika trenutno rade u Rajlovcu u fabrici Prevent Direkt dok je drugi dio raspoređen na radna mjesta u Topuzovom Polju u Prevent Fabrics-u gdje su angažovani na poslovima šivanja kofera.

Kupovina dijala KTK u Topuzovom polju od strane Preventa je vjerovatno najbolji Preventov poslovni potez u zadnjih 10 godina. Tim činom dobili su dvije najbolje hale, preuredili ih na jedan jako lijep i moderan način i sasvim je jasno da ne žele trpiti nikakve ucjene radnika koji su na trenutak pomislili da se mogu ponašati isto kao i u KTK. Bezosjećajni kapitalisti su odmah to iskoristili i uz pomoć manjkavosti zakona koji bi štitio radnike u ovakvim slučajevima odmah podijelio otkaze.

Sada je opet na potezu KTK iako nakon prodaje nema nikakvu obavezu da se i dalje brine za sudbinu radnika koji su prešli u Prevent. Međutim kako saznajemo u ovoj sedmici bi se trebao desiti jedan sastanak tim povodom u Agenciji za privatizaciju čiji ishod bi mogao biti suspenzija pomenutih otkaza.

Činjenica je da Prevent zaista je zna šta bi i na koji način da uposli 130 radnika koje su dobili u paketu sa kupovinom najbolje lokacije KTK u Topuzovom polju, njihovoj aroganciji kakvu manifestiraju u Visokom otkako su došli najviše i odgovaraju ovi naivni radnici koji u nekim svojim privatnim ratovima i traženju pravde, a nepoznavajući zakon prave zicere daleko “namazanijim” kapitalistima bez osjećaja koji to odmah kapitaliziraju po zakonima ove zemlje regularnim otkazima.

Ono što radnici koji su prešli iz KTK u Prevent u ovom slučaju prodaje postrojenja u Topuzovom polju treba da znaju jeste podatak na osnovu kojeg ugovorom o prodaji Prevent mora da ih zadrži na poslu najmanje tri godine. Stoga nema potrebe da zbog loše informisanosti ili savjeta nedobronamjernih “prijatelja” isti ti radnici prave zicere na osnovu kojih dobijaju otkaze i na taj način samo čine uslugu Preventu.

 

Proudly powered by WordPress