Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko bez ministra u Vladi ZDK jasno govori koliko smo politički (ne)bitni

sda 2010Imenovanje SDA ministara u Vladi ZDK jasno nam je pokazalo kako i gdje trenutno stoji OO SDA Visoko. Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo vodiće Himzo Smajić iz Tešnja, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Nurđehan Šahinović iz Žepča, ministar za boračka pitanja bit će Fahrudin Čolaković iz Olova, dok je za ministra pravosuđa i uprave predložen Mirnes Bašić iz Kaknja, a za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mensur Sinanović iz Zavidovića.

Visokog u ovoj priči nema. Vratimo se unazad četiri godine, vratimo se u 2010.godine i tadašnje Opće izbore. Nosilac liste za Federalni parlament ispred Mirsada Zaimovića bila je Amra Babić. Slikovito opisano, to je isto da se u večerašnjoj utakmici PSG – Chelsea trener PSG-a odlučio umjesto Zlatana Ibrahimovića na mjesto centarfora staviti Aida Kardaša. Trener je tada bio Sulejman Tihić, a OO SDA Visoko je bila značajna snaga u ZDK. Nakon što Amra Babić pored svega uloženog u njenu kampanju od strane Halima Zukića nije uspjela da ostvari mandat u Federalnom parlamentu, veoma brzo je pronađen kompromis. Najozbiljnije ministarstvo finansija je pripalo OO SDA Visoko, a ministrica je upravo postala od Mirsada Zaimovića poražena Amra Babić uz blagonaklonost onoga ko je stvorio i nacrtao u političkom životu i ko je od bezlične vijećnice napravio političku figuru.

Danas je situacija potpuno suprotna onoj iz 2010.godine kada su visočki “Tihićevci” sms porukama mogli ono što Tešanj, Kakanj, Zavidovići, Zenica i Olovo nisu mogli da su povazdan ketili ispred Tihićevih vrata. Međutim okolnosti su se promijenile i to radikalno. Ko bi gore, sad je dole. Pomenuti gradovi dobili su po jedno ministarstvo, a Zenica i mjesto premijera. “Bakirovci” su došli na svoje, Kakanj je pokazao da još uvijek puno ovi visočki SDA jastrebovi treba da uče od njih – Dom naroda, BH Telecom, ministarstvo pravosuđa i uprave, a oni su nam izabrali i našeg poslanika u Federalnom parlamentu.

OO SDA Visoko se zapravo vraća sve ono što su uradili Ahmetu Kurspahiću i tadašnjem rukovodstvu SDA Visoko. Ponizili su ih, bukvalno “pošutali nogama” i preoteli im stranku, ponizili su i načelnika koji je u dva mandata pobjeđivao sa duplo većim brojem glasova od onih koje su osvojili “reformatori” 2012.godine.

Sasvim je očito da je Visoko kažnjeno i da je poslana jasna poruka šta KO SDA ZDK i šta Centrala u Sarajevu misli o trenutnoj postavi SDA u Visokom. Istorija se ponavlja, ponovo je samo nekoliko mjeseci do Kongresa, baš kako je to bilo i 2010.godine, ali ne, tada je trebalo poniziti predsjednika Ahmeta Kurspahića i pokazati moć iako bi Kurspahić i sam otišao nakon Kongresa, odnosno Konvencije.

Jedino gdje se možemo prevariti u analizama ovog teksta, jeste ukoliko je Visoko svjesno žrtvovalo pozicije u ZDK za neku od pozicija na federalnom nivou vlasti, recimo na poziciji ministarstva poljoprivrede? Ali ako se to kojim slučajem i obistini, opet je pitanje da li je to zbog aktuelnog rukovodstva SDA Visoko, ili je zbog onoga što se planira napraviti pred Kongres u igri okupljanja lojanih i sigurnih glasova koji će pomoći da se izgalasa Bakir Izetbegović za novog predsjednika stranke.

A kada smo kod borbe za ministarske pozicije, možda nam DF spasi obraz i političku ozbiljnost, iako su to već jednom uradili u slučaju Lejle Imamović i Domom naroda.

 

Proudly powered by WordPress