Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li je prostor jednog od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u Sarajevu vlasništvo KTK Visoko?

caffe vatraIstražujući i iščitavajući papirologiju vezano za nekadašnju imovinu KTK Visoko, naišli smo na interesante pokazatelje koji ukazuju na to kako je jedan od najpoznatijih sarajevskih ugostiteljskih objekata, zapravo nekad bio prodavnica KTK Visoko. Riječ je o Caffeu Vatra, smještenom u samom centru grada, tačnije u Ferhadiji.

Prije rata tu se nalazila prodavnica KTK i to najbolja u gradu Sarajevu, poslovođa iste je bio Salem Ferhatović. U istorijatu KTK zabilježeno je kako se objekat vodio kao vlasništvo KTK Visoko i koji je kao takav ušao u vlasništvo KTK iz prethodne Fabrike obuće Sarajevo (FOGS Alpina). Tu će fabriku 1970. godine kupiti KTK Visoko uz određenu samostalnost koju im je dozvolio tadašnji direktor Mulo Hodžić. Za vrijeme agresije na BiH taj dio KTK preuzima firma HALK Trade koja se bavila trgovinom. Nakon toga slijedi niz vlasničkih pretumbacija i sve to mimo stvarnih vlasnika iz 1970-godine koji se zove KTK Visoko.

Kao i u mnogim ranije poznatim slučajevima u ovoj državi godine 2000-e u početnom bilansu KTK Visoko ovaj objekat se ne pojavljuje kao vlasništvo firme iz Visokog. Bilans je radila firma nekadašnjeg premijera ZDK Nedžada Polića. Na taj način je vjerovatno izgubljena vrijedna “visočka” nekretnina u centru Sarajeva koja je do 1992. godine bila u vlasništvu KTK i poslovala kao najbolja prodavnica tog tipa u Sarajevu.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress