Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nekadašnja najbolja prodavnica KTK u Sarajevu, danas caffe “Vatra” je vlasništvo Islamske zajednice

caffe vatraNakon dva teksta u kojima smo pisali o tome i pitali se kako je iz KTK Visoko isknjižena imovina gdje se tranutno nalazi Caffe Vatra u Sarajevu odgovor smo dobili u obliku jednog od komentara ostavljenog ispod drugog teksta. Zašto nekretnina nekada najbolje KTK prodavnice u Sarajevu više nije u vlasništvu KTK dao nam je Mersed Šahinović dugogodišnji uposlenik KTK Visoko i neko ko je odlično informisan kada je u pitanju KTK Visoko.

Dobro bi bilo da ovaj novinarski ekspert pojasni ljudima koji su se to visočani “rastalili” i ko je vlasnik spomenute prodavnice sada. Da bi olakšao posao novinaru mogu reći da je cijela zgrada uključujući poslovne prostore vlasništvo Islamske zajednice, a zgrada u kojoj je i sjedište Muftijstva sarajevskog i danas poznata kao Vakufska zgrada i sagrađena je prije Drugog svjetskog rata. Imovina je vraćena IZ osim dijela stanova za koje je IZ treba po zakonu da dobije zamjenske. Za one koji su sjedili u “Vatri” poznata je stvar da u tom objektu nema alkohola, jer tako zahtijeva vlasnik.

Sad imamo i odgovor na ovo pitanje i nizu misteriozno nestalih nekretnina koje su do 1992.godine bile u vlasništvu KTK Visoko. Interesantno je da za razliku mnogih drugih institucija i firmi KTK Visoko vraća imovinu vjerskim zajednicama, pa je tako i prostor preko puta Elektrodistribucije Zenica pogon Visoko vraćen Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Svakako primjer koji bi trebali slijediti i mnogi drugi, s tim da je onda pitanje šta bi bilo sa pola Sarajeva izgrađenog na zemlji koja je u vlasništvu vjerskih zajednica.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress