Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Požar na Lisovu je dokaz gluposti oduzimanja terenskog vozila PU Visoko koje je dodjeljeno Kaknju

parking pu visokoNije prošlo ni 24 sata kako smo pisali o tome kako je PU Visoko ostala bez terenskog vozila od onih 18 koliko je podijeljeno po ZDK (s tim da je Visoko dobilo jedno vozilo koje je vrlo brzo izuzeto i predato PU Kakanj) stigao je dokaz koji potpuno ilustruje našu tvrdnju da su pogrešni ljudi na pogrešnim mjestima.

Na granici općina Visoko i Kiseljak na području Lisova dogodio se požar. Visočka policija nije imala adekvatno terensko vozilo kojim bi na vrijeme stigla na lice mjesta i obavila uviđaj. Tek pet sati nakon požara uviđaj je obavljen, a visočki policajci na mjesto požara stigli su zaobilaznim regionalnim putem preko Kiseljaka. Sreća u nesreći je bila da se radilo o manjem požaru na porodičnoj kući, a požar je mogao biti i puno veći i opasniji sa većim posljedicama.

Pojednostavljeno rečeno i ilustrovano za one sa slabijim kapacitetima za razmišljanje, a koji su kumovali odluci da PU Visoko bude izostavljena iz kantonalne podjele terenskih vozila, ili preciznije da visočko vozilo završi u PU Kakanj. Ovaj slučaj sa požarom koji se desio na visočkoj općini, je ekvivalentan situaciji u kojoj bi recimo zenički policajci na uviđaj u Babino išli preko Kaknja.

Zašto su ovakve gluposti moguće i zašto se ovakve situacije dešavaju Visokom? Odgovor je vrlo jednostavan. Visoko u političkom smislu u ovom trenutku u ZDK  ne znači ništa. Visoko je općina bez pravog “domaćina”, a što za posljedicu ima i indolentnost lokalne zajednice.

Proudly powered by WordPress