Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Salih Genjac jedini stanovnik visočkog sela Laze

Selo LazeJedna jučerašnja agencijska vijest glasila je otprilike ovako:

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Halid Genjac učestvovaće u radu Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije država jugoistočne Evrope, obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja (COSAP), 10. i 11. marta u Beogradu na kojoj će se raspravljati o Strategiji Evropske unije (EU) za proširenje, saopštio je Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH……

Halid Genjac je porijeklom Visočanin, a priča koju objavljujemo vezana je dijelom i za njega. Naime na FB profilu Husejna Smajlovića objavljena je interesantna fotografija sela Laze koje je gotovo pa u potpunosti napušteno, a jedini stanovnik ovog sela je otac Halida Genjca, Salih Genjac.

dr. Halid Genjac poslanik u Državnom parlamentu rođen je u ovom selu 1958.godine. Danas je ovo selo pusto. Svi bivši mještani su odselili i naselili se u selu Podvinje, niže od Laza. Iznad Laza je bio zaseok (Bukve) sa par kuća. Još se malo naziru ostaci tih kuća. Bivši stanovnici ovog sela uglavnom su iselili zbog loše situacije sa vodom i puta (velika uzbrdica).

Nekada davno putna komunikacija prema Visokom im je bila preko Uvorića. To je bio jednim dijelom šumski put, a spuštao se kosom iznad sela Kovačići do Uvorića na glavni Gračanicki put. Pomenuti put je u godinama iza nas bio prilično frekventan (posebno ponedjeljkom), jer su ga koristili i mještani Gornjih Porječana i Bištrana.

-“Specifičnost tog vakta, kojega se pomalo sjećam, su volovska kola, tkz. oic, ali na dva točka. Zvali smo to Lazačke dvokolice – prisjeća se Husejn Smajlović.

Koliko raspolaže informacijama Husejn kao zet ovog kraja kazuje da je Salih Genjac posljednjih godina samo u ljetnom periodu stanovnik Laza.

halid genjac avazPolitička karijera njegovog sina dr.Halida Genjca godinama kasnije bit će u najmanju ruku impresivna. Prvo je na prvim poslijeratnim izborima 1996.godine osvojio mandat u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH. Što će ostvariti još tri puta na izborima koji su uslijedili. Zatim je čak dvije godine bio i član predsjedništva BiH od trenutka kada je Alija Izetbegović 2000-godine odstupio sa te funkcije. Čak u tri navrata bio je delegat  Domu naroda. Godine 2006. opet postaje delegat u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH. Nakon posljednjih Općih izbora 2014.godine delegiran je i u državni Dom naroda. Predsjednik je Glavnog odbora SDA BiH.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress