Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Redovna mjerenja u tunelima Ravne

tunel-ravne 2015Stručni tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” redovno obavlja niz mjerenja u prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne tokom godine. Od iznimne važnosti je da osnovni parametri (temperatura, vlažnost, pritisak, elekromagnetizam, i dr.) pokazuju stabilnost.

Provedena mjeranja tokom februara 2015. pokazuju da je temperatura u svim sekcijama tunela na stabilnom nivou 11,5 – 12,0 stepeni Celzijusa. Vlažnost zraka je na visokih 83-87% što je neophodno zbog stabilnosti zidova tunela te generiranja negativnih iona.

Koncentracija blagotvornih negativnih iona je i dalje vrlo visoka stvarajući ljekovituu atmosferu u ovom prahistorijskom kompleksu. Tako je na primjer 24. februara 2015. pred ulazom u tunele koncentracija negativnih iona uobičajenih 1200 po kubnom centimetru, da bi se ulaskom u tunele taj broj višestruko uvećao. Na dvadeset metra od ulaza koncentracija raste na 20.000, pred jajolikim blokom na 35.000, dok se najveće koncentracije bilježe na kultnim mjestima: pred megakeramičkim blokom K-2 i ljekovitoj komori. Na oba mjesta izmjerene su fantastične koncentracije od više od 40.000 negativnih iona po kubnom centrimetru.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress