Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDA je sama sebi najjača opozicija u Visokom

pozicija vs. opozicijaZa ovih nešto više od dvije godine, kako su je tada nazivali, “redizajnirane” SDA u Visokom mogli smo uočiti nekoliko stvari. Kao prvo da je sve na prodaju i da je sve bruto i neto što je potvrdilo i “kurvanje” vijećnika koji su prelazili iz jedne u drugu stranku vođeni različitim interesima. Iz također ličnih interesa mogli smo spoznati da stvarne opozicije spram SDA u Visokom nažalost nema, svaka ozbiljna priča o tome pada u vodu kada opozicioni vijećnik mora da glasa kako mu kaže njegov “politički robovlasnik”, a ovaj to mora da ispoštuje jer mu neko od familije radi u firmi tog političkog feudalca koji gospodari njegovim političkim životom. Poznati su i primjeri klasičnih ucjenjivačkih dogovora “ja tebi, ti meni, pa ko više da” na osnovu kojih se iskristaliziralo da načelnica kontroliše gotovo pa kompletnu opoziciju bez obzira kako se stranka ili partija zvala. I ono najnovije što smo spoznali jeste da je jedina konstruktivna i stvarna opozicija spram vlast i SDA u Visokom, ona opozicija koja dolazi upravo iz te stranke. Pomalo čudno, ali za Visoko sasvim normalno.

Najnoviji primjer jeste priča o prostornom planu i uređenju Visokog, konkretnije radi se o famoznom reciklažnom dvorištu koje je u formi Prijedloga predviđeno da se desi na Stočnoj pijaci u Topuzovom polju. Svako na ovom primjeru pokušava da zaradi jeftine političke poene na ziceru neopreznosti koju je izvršna vlast iznijela u lošem trenutku pred Kongrese SDA, SBB-a i reviziju članstva SDP-a.

Podsjećamo uskoro će Izvršni odbori visočkih stranaka i sama struktura rukovodećih kadrova izgledati potpuno drugačije. Birat će se i novi predsjednici stranaka, to je obaveza po Statutu pred Kongres, svima je stalo da zadrže i odbrane  postojeće pozicije jednako kao što je unutarstranačkim neistomišljenicima stalo da dođe do promjene.

Na sve su se odmah “nakačili” i pažljivo odabrani i ranije pripremljeni privrednici koji su osjetili trenutak potaknuti prethodnim sugestijama onih koji se žele pokazati “šerifima” u Visokom.

Općina želi novo kreditno zaduženje za realizaciju zacrtanog cilja zvanog reciklažno dvorište, OO SDA Visoko je podjeljen u dva tabora i to više nije nikakva tajna, a na neopreznosti načelnice uz podršku dijela opozicije i privrednika zicer za slanje slike u javnost ko je glavni u Visokom ne propušta da iskoristi niti jedna politička lisica. Matematika je tu jasna, uz devet lojalnih u Vijeću, tri SBB-ova koji ne smiju kalkulisati pred Kongres koji im je 04.04., te dva iz A-SDA i uvijek nepredvidive BPS-ovce jasno bi bilo da na najinteresantnijoj tačci Dnevnog reda naredne sjednice OV Visoko poentirao bi onaj koji pred Kongres stranke želi poslati poruku da je glavni i da će se njegova pitati na Kongresu prilikom glasanja za novog predsjednika na državnom nivou, a što opet podrazumijeva i kontrausluge.

A ko je zaista glavni u Visokom?

Na prvo razmišljanje to je možda Osman Suša, mlad i uspješan momak koji za razliku od političara, umjesto da laže i petlja, on suprotno tome u najkraćem mogućem roku riječi pretvara u djela. Posljednji primjer je Vema. Ali on nam nije tema ovog teksta, gdje se pitamo ko je to politički “Domaćin” u Visokom, odnosno ko se takvim želim predstaviti. Pored Veme, reciklažnog dvorišta, javnog sektora, najpogodniji teren za predstavljanje sebe kao glavnog igrača u gradu jeste biznis sa Arapima. Ali tu nam prvi na pamet pada Kemal Baković, bar se njegovo ime vezalo najkonkretnije za dolazak arapskog kapitala u Visoko, od obdaništa u Prijekom, preko rezidencijalnog naselje u Zimči. Međutim ni on nije direktno politički involviran u visočke pozicione i opozicione kombinacije.

Ovdje je sasvim izvjesno da se neko želi nametnuti kao prvi društveno-politički faktor koji vedri i oblači u Visokom bilo da se radi o “braći” Turcima, Javnom sektoru, Urbanističkom planu užeg gradskog jezgra, rješavanju pitanja vodosnabdijevanja, poslovanju sa Arapima ….. Njemu se treba(lo) dolaziti na noge i tražiti “izun” za bilo kakvu ideju ili poduzetu radnju na teritoriji općine Visoko. I sve je dobro išlo dok im se interesi nisu malo pomiješali. Nije im problem bila opozicija, dali su im mrvice, oni se istim zadovoljili, uzeli svoju kost iz izbornog plijena i otišli su u četverogodišnji čošak da je ljubomorno čuvaju i glođu. Problem je nastao kada je došlo vrijeme da se kroz politiku vrati uloženo iz privatnih firmi. Budžet Općine isuviše je mali da bi se iz njega uzimalo, Erdogan pobijedio ne izborima i ne zanimamo ga više u toj mjeri koliko bi bilo dovoljno da se svi namire, tako da sa svježim novcem i velikim količinama istog ostali su samo Arapi, koji ne štede i kupuju sve što se kupit može. U takvom ambijentu potrebno se postaviti kao politički gazda dešavanja u Visokom koji se sve pita i sukladno tome pokupiti kajmak.

Zbog toga je interesantna i ova igra oko reciklažnog dvorišta u koju su uključeni i mali igrači koji ne kontaju fol, ali služe svrsi u velikoj partiji šaha gdje treba da izginu kao pijuni na početku borbe. U ovoj fazi trke sa vremenom pred Kongrese SDA i SBB-a treba se brzo nametnuti kao glavni igrač, eliminisati ove koji malo lažu, a puno rade i ostvaruju rezultate, a u isto vrijeme treba pobijediti i unutarstranačke neistomišljenike i javnosti i Centralama u Sarajevu poslati poruku ko je glavni.

Levati koji nasjednu na ove predkongresne podvale, samo ime im kaže su levati, svi ostali treba da sagledaju kompletnu situaciju i shvate ko su zaista trenutno prave i stvarne političke, privredne i društvene vrijednosti u Visokom, ko najmanje laže, obećanja pretvara u realnosti, s kim su ti koji donose svjež investitorski novac u Visoko zaista u dobrim relacijama i kome vjeruju i za takvim treba krenuti i takve treba podržati. Sve ostalo nas i dalje vodi ka dnu čiji put smo dostojanstveno utabali sigurnim koracima do konačnog uništenja.

Proudly powered by WordPress