Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočanin Amir Zukić kandidat za ministra obrta, razvoja i poduzetništva?

amir zukicKoalicioni partneri za formiranje vlasti u FBiH, SDA, HDZ i DF danas bi trebali predsjedniku Federaciju Marinku Čavari dostaviti liste prijedloga za ministre u Vladi FBIH. Nakon što Čavara zajedno s potpredsjednicima FBiH donese odluku o imenovanju ministara, budući sastav treba potvrditi Predstavnički dom Parlamenta Federacije.

Revolt članstva

Kako saznaje „Dnevni avaz“, SDA će danas na sjednici Kadrovske komisije odabrati kandidate za federalne ministre obrazovanja i nauke, zatim razvoja, poduzetništva i obrta, kao i ministra boraca čije ime bi trebalo biti usaglašeno s DF-om. Prijedloge bi trebalo potvrditi i Predsjedništvo SDA. Iako jučer u SDA nisu htjeli zvanično izlaziti s imenima pristiglim iz kantonalnih odbora za ove funkcije, „Avat# nezvanično saznaje da je kandidat KO SDA ZDK za ministra obrta, razvoja i poduzetništva Amir Zukić, aktuelni direktor VGT osiguranja iz Visokog. Zukić je, inače, bio kandidat za Parlament BiH na izborima u oktobru prošle godine, ali nije dobio dovoljan broj glasova. Za poziciju ministra zainteresiran je  i Semin Borić iz Konjica, koga je kandidirao Salko Sokolović, predsjednik SDA HNK, a zbog čega je došlo do revolta ostalog članstva ovog stranačkog ogranka. On je inače u poslijeratnom periodu u različitim mandatnim periodima obavljao funkcije ministra u čak tri ministarstva u Vladi HNK.

Ranija odluka

Saznajemo da je iz SDA HNK stigao i prijedlog da za ministricu obrazovanja i nauke bude imenovana Elvira Dilberović, aktuelna zastupnica u skupštini tog kantona. Ranije je SDA odlučila da za ministra unutrašnjih poslova predloži Aljošu Čamparu, za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, te za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića. Zanimljiva rasprava na današnjoj sjednici Kadrovske komisije SDA očekuje se i pri odabiru ministra za boračka pitanja. Saznajemo da bi se molgo birati između Nedžada Ajnadžića nekadašnjeg ministra za pitanja boraca u Vladi Kantona Sarajevo i aktuenlnog vijećnika u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, te Samira Kurtovića, do sada široj javnosti nepoznatog kadra SDA.

Avaz/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress