Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Psi lutalice ugrožavaju djecu i poljoprivredna dobra u Donjem Moštru

Psi lutalice Donje MoštreProblem koji je uveliko zahvatio cijelu općinu Visoko ovog puta stvara velike neprilike mještanima jednog dijela Mjesne zajednice Donje Moštre. Naime, prema pozivu nekolicine mještana o problemu pasa lutalica, koji ugrožavaju njihovu djecu i poljoprivredna dobra, naša ekipa je izašla na teren gdje je zatekla veliki broj pasa lutalica u samoj blizini porodičnih kuća i imanja.
Dvogodišnji problem sa kojim bitku vode mještani ovog naselja već uveliko je problem cijele općine Visoko, ali nažalost u ovom naselju je situacija izuzetno teška, budući da su psi, za koje mještani pretpostavljaju da su dovezeni sa nekog drugog lokaliteta, počeli da ugrožavaju prvenstveno veliki broj djece koji živi u ovoj Mjesnoj zajednici, a zatim i poljiprivredna dobra, usjeve, plastenike i stoku, a nerijetko su na meti napada i stariji mještani.

“Već dvije godine pored naših kuća obitavaju ovi psi, koje je vjerovatno dovukao neko sa strane, da ne bi njima pravili probleme. Ali eto, kao što vidite, ovdje je samo mali broj od otprilike 30-ak pasa zbog kojih svi mi mještani, a posebno djeca strahujemo svakog dana. U proteklih pola godine bilo je i mnogo napada i ujeda, a mnoga djeca i starije žene su istraumirane zbog pasa” – kazao nam je jedan mještanin, koji nije želio da ga imenujemo.

Prema podacima koje su nam dali mještani u neposrednoj blizini epicentra problema živi 10-ak porodica u kojima se nalazi sedamnaestero djece, a kroz ovaj dio naselja dnevno prođe blizu 40 djevojčica i dječaka koji putuju u školu, te koji su nerijetko meta napada ovih pasa lutalica.

“Evo već nekoliko puta se djeca vrate kući, istraumirana, isprepadana sve zbog tih pasa koji zadnje dvije godine gotovo da žive na našem pragu. U blizini naših kuća nalaze se i plastenici, i usjevi, i stoka, pa uz sve probleme koje nosi život mi moramo stvoriti i dodatni oprez kako bi zaštitili našu djecu, ali i sve usjeve, koji često budu uništeni od strane pasa.” – kazao nam je član porodice Buza u čijem dvorištu smo zatekli najviše pasa lutalica, a kojem su nekoliko puta uništeni usjevi unutar plastenika od kojeg prehranjuje svoju porodicu.

“Na sve moramo paziti, pa i na obuću. Sve oni to raznesu, spavaju u plasteniku, sve usjeve unište, isprepadaju stoku , a pored toga plaše našu djecu, pa ih svaki dan mora neko pratiti na putu do škole ili džamije.” – ističu mještani ,koji su u sve većem strahu zbog ovog problema.

Nekoliko puta ovaj problem prijavili su i nadležnima u Savjetu MZ Moštre, ali kako kažu, predsjednik ovog Savjeta Ismet Dervišević im je kazao da je obavijestio Općinu Visoko i da je on nemoćan po tom pitanju. Mještani su se posebno zgrozili nad činjenicom da im je rečeno da sami riješe ovaj problem i poubijaju pse lutalice, unatoč zakonskim zabranama za tu vrstu eutanazije. Također su nam kazali da su se obraćali i jednoj bliskoj saradnici načelnice Općine Visoko, Amre Babić, koja im je dala isti prijedlog da sami riješe ovaj problem i ubiju pse.

Naša redakcija je kontaktirala predsjednika MZ Moštre, Ismeta Derviševića, koji nam je u kratkoj izjavi kazao: “Već nekoliko puta smo slali dopise u Općinu Visoko, čini mi se 4-5 takvih dopisa u posljednjih godinu dana, međutim, nikada nismo dobili nikakav odgovor po tom pitanju. Čak smo pisali dopise i lovcima koji bi mogli pomoći u rješavanju problema, ali ni od njih nismo dobili nikakve odgovore. To je prioritet Savjeta MZ da riješi ovu situaciju, jer se radi o gorućem problemu, te se nadamo da ćemo uskoro iznaći rješenje za ovu situaciju.”

Na kraju, ono što zaključujemo iz cijele ove priče, jeste da problemi običnih građana u dnevnopolitičkoj sferi Općine Visoko, gotovo u pravilu, nisu zanimljivi izvršnoj vlasti koja bi trebala da radi u službi građana i da rješava njihove probleme. Poslije ove naše priče ipak ostaje problem zbog kojeg strahuju mještani dijela naselja Donje Moštre i zbog kojeg se djeca iz ovog naselja boje otići u školu ili bilo gdje na put koji ih vodi kroz ovo naselje. Do kada će ovaj problem stvarati nemir u porodičnim kućama u Donjem Moštru ostaje da vidimo, a nadamo se da će se po ovom pitanju, napokon, oglasiti i nadležni iz struktura vlasti.

 

{joomplucat:1205 limit=20|columns=4}

Proudly powered by WordPress