Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U posjeti “Kraljevskom selu Kotromanićevo” kod Doboja

kotromanicevoDvadeset kilometara od Doboja prema Bosanskom Brodu, na lijevoj obali planinske rječice Veličanke, u netaknutoj prirodi već petu godinu živi turističko etno-naselje “Kraljevsko selo Kotromanićevo”. Prema zamisli idejnog tvorca sela, Dobojlije Miodraga Bosića, članovi Organizacije za razvoj turizma regije Doboj “Rotor” sagradili su 16 objekata idealnih za odmor i uživanje u starinskom ambijentu i arhitekturi bosanskih kraljeva.

Brojne replike 

Samo selo zamišljeno je kao mjesto koje vraća u nekadašnji život kraljeva i vitezova u srednjovjekovnoj Bosni, podsjećajući na naše pretke i njihovu vezanost za rodni kraj i rodno ognjište. 

Diljem BiH nađeno je mnoštvo starih detalja koji su rasklapani pa rukama vrsnih majstora sklapani u selu, da ne izgube ništa od stoljetnog izgleda i ljepote. Tu su i brojne replike srednjovjekovnih predmeta pa oni koji posjete “Kraljevsko selo” imaju utisak da su se vratili u život svojih predaka.

U selu dominira centralna zgrada s velikom salom, suvenirima, stolovima od oblovine. 

Unaokolo je deset koliba od starog drveta, prilagođenih za goste svih uzrasta, za mladence koji u sve većem broju dolaze u “Kraljevsko selo”, tu se vjenčaju, fotografiraju u kraljevskoj odori i obećaju da će opet doći. 

Jezero i vodenice 

– Nastojali smo sagraditi selo kao iz doba dinastije Kotromanića. U jednoj od zgradica je kuća za mlade “Tvrtko i Katarina”. Sada gradimo “Kamenu kuću” u kombinaciji drveta i kamena. Na krovu je sahat-kula, a tu su i veliko jezero, vodenice, suvenirnica, stolovi uz rijeku. Nastojimo da putnici koji svrate, ali i mahsuz dođu, imaju gdje dušu odmoriti – kaže Bosić.

Avaz/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress