Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer Galijašević razgovarao s predstavnicima sindikata

galijasevic sindikatPremijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević razgovarao je sa sindikalnom delegacijom u kojoj su bili Mirnes Isaković, predsjednik Saveza samostalnih sindikata ZDK-a, Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja. 

Na prvom sastanku s predstavnicima sindikata napravljen je dogovor o načinu saradnje, a predstavnici sindikata su upoznati i o stanju u ZDK-u. Razgovaralo se o aktivnostima Vlade vezanim za mjere kojima se želi racionalizirati i stabilizirati budžet Zeničko-dobojskog kantona, koje se tiču mjera štednje. Predstavnici sindikata su istakli da Vlada ima punu podršku u realizaciji ovih mjera, ali dali i sugestije za dodatne racionalizacije u procesu stabilizacije budžeta. 

“Predstavnicima sindikata smo prezentirali prijedlog budžeta i dogovorili korektan socijalni dijalog koji ćemo praktikovati u narednom periodu. Nama je sada potrebna podrška sindikata u smislu podrške budžetu i aktivnostima koje radimo na programu štednje”, kazao je premijer Galijašević. 

“Ono što je važno usaglasili smo jedan okvir sporazuma, koji se tiče potrebe unapređenja socijalnog dijaloga da bismo ga učinili obavezujućim i transparentijim na nivou resornih ministarstava i granskih sindikata”, rekao je Mirnes Isaković. 

Dogovoreno je da su ustavne nadležnosti kantona prioritetne u izvršenju, što znači da će plaće i naknade biti prioritet u isplatama budžeta, i da ne bi trebalo da dolazi do bilo kakvih kašnjenja u isplatama, a to bi terminski trebalo da bude za plaće najkasnije posljednji radni dan za prethodni mjesec, dok bi ostale naknade bile desetog u mjesecu. 

“Sve što je dogovoreno s ranijom vladom bit će implementirano, a preostalo je još da se dogovorimo o formi retroaktivne primjene obaveza za prva tri mjeseca. Budžet ZDK-a je u ovom trenutku prioritet svih nas, a ne samo Vlade ZDK-a, nego i nas koji plaću primamo iz budžeta”, istakao je Selvedin Šatorović, nakon sastanka.

Svi ostali razgovori Vlade i sindikata vodit će se kontinuirano na obostrano zadovoljstvo onih koji primaju plaće iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona i Vlade ZDK-a, kao izvršne vlasti- zaključeno je na sastanku.

Proudly powered by WordPress