Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježite sa nama 02. april – Svjetski dan svjesnosti o autizmu

autizamSvjetski dan svjesnosti o autizmu, 02. april, ove 2015. godine biti će posebno obilježen u Zeničko-dobojskom kantonu, kako bi se povećala svjesnost o autizmu i kako bi svi građani BiH zajedno poslali poruku javnosti o položaju, prvenstveno djece, a onda i svih osoba iz autističnog spektra u našem društvu.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga, te zbog prirode nastanka i manifestacije on je veoma složeni poremećaj. Glavne karakteristike autizma jesu slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja kod oboljelih. Do sada se tačan broj oboljelih od ove bolesti u BiH nikada nije utvrdio, međutim udruženja koja vode brigu o osobama iz autističnog spektra kažu da je mnogo ovakvih osoba u našem okruženju.

Ove godine Udruženje građana “Svijet u slikama“, koje ima za cilj stručnu podršku djeci i odraslima sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, s naglaskom na djecu iz autističnog spektra, povodom Dana svjesnosti o autizmu, ispred zeničke Robne kuće “Bosanka”, zajedno sa učenicima OŠ “Vladimir Nazor” i Prve Osnovne Montesori škole obilježiti će ovaj značajan datum. Članovi udruženja „Svijet u slikama“ će se, zajedno sa učenicima navedenih škola, okupiti na platou ispred ove robne kuće 02. aprila u 12:00 h, gdje će na bijelom platnu uslijediti oslikavanje dječijih ruku plavom bojom. Potom će se u 12:30 na Kamenom mostu u Zenici upriličiti “Puštanje plavih balona”, što je svojevrstan performans obilježavanja ovog važnog datuma.

Udruženje – Mreža udruženja Autizam će ovog dana, također, na različitim lokacijama diljem Bosne i Hercegovine (Zenica, Doboj, Lukavac i Sarajevo) poslati poruku podrške osobama iz autističnog spektra simboličnom aktivnošću puštanja plavih balona u nebo.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress