Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani proteklog vikenda boravili u Novom Pazaru

Visočani u Novom Pazaru 5 SmallU toku minulog vikenda, od 27. do 29. marta tekuće godine, grupa turista, koju sačinjava već uhodana ekipa stanovnika Visokog, Breze, Kaknja, Ilijaša i Sarajeva, boravila je u Novom Pazaru. Organizator putovanja Sulejman – Suljo redovno odabere lijepu destinaciju i pozove zainteresovane, a onda se traži i mjesto više za odlazak i lijepo druženje.

Putujući preko Ravne Romanije, te nakon prve pauze u Ustikolini, a potom i prelaska preko graničnog prelaza Uvac, došli smo u Priboj na Limu, pa onda redom u Novu Varoš i Zlatar, gdje vidjesmo ogromne količine snijega. Preko Prijepolja stigosmo do Sjenice i naravno malog ali poznatog mjesta Duga Poljana, mjestu poznatom po prodaji dobrog janjećeg pečenja. 
U jutarnjim satima stigosmo na područje MIZ Tutin – Peštersko selo Delimeđe u tutinskoj opštini, koje ima najveće minarete ne samo na Balkanu! Sagrađeni su 2009. godine kao dio novog islamskog centra u selu, visoki su po 77,24 metara i daleko nadmašuju sve postojeće džamije na Balkanu, ali i šire. Prođosmo i pored čuvenog i u pjesmi opjevanog manastira Sopočani. Manastir Sopoćani je srpski srednjovjekovni manastir raške arhitektonske škole, posvećen Svetoj Trojici, koji se nalazi na izvoru rijeke Raške, u blizini Starog Rasa. Manastir Sopoćani je nastao najvjerovatnije između 1260. i 1268. godine. Nakon ovog prijatnog putovanja pored pazarskih znamenitosti napokon stigosmo u hotel Atlas, u Novom Pazaru.

Tokom posjete ovom gradu, za ovu grupu turista, upriličena je organizovana posjeta Internacionalnom Univerzitetu, Fakultetu za islamske studije, pogledasmo Pazar sa Djurdjevskih stupova, vidjesmo riječicu Jošanicu i posjetismo druge znamenitosti u Novom Pazaru, a pored toga učestvovali smo i na prigodnom predavanju koje je održao dr Mustafa Fetić.

U nedjelju je bio pazarni dan i odlična prilika de se kupe pokloni i ono što nedostaje na našem tržištu.

Učesnici ove turističke ekspedicije izjaviše da su zadovoljni i već se pripremaju za nova putovanja.

Fotogaleriju sa ovih putešestvija Visočana možete pogledati na našoj FACEBOOK STRANICI

Proudly powered by WordPress