Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Facebook: Ukupni prihodi u prvom tromjesečju 3,54 milijarde dolara

Ukupni prihodi Facebooku u prvom tromjesečju ove godine iznosili su 3,54 milijarde dolara, što je milijardu više nego u istom periodu 2014.,pri čemu su prihodi od oglašavanja uvećani za 46 posto i dostigli su 3,32 milijarde, saopćila je kompanija.

Navodi se da je to najsporiji rast prihoda u posljednje dvije godine i da su ulaganja u istraživanje i razvoj smanjila dobit kompanije. U kvartalnom finansijskom izvještaju rečeno je da su operativni troškovi u prva tri mjeseca uvećani za 83 posto, uglavnom zbog troškova za istraživanje i razvoj, koji su u odnosu na isti period prethodne godine uvećani za 133 posto.

Osim toga, udvostručeni su i troškovi marketinga i prodaje. Zbog toga je, kako se navodi u izvještaju, neto zarada u prvom tromjesečju iznosila 509 miliona dolara, odnosno 18 centi po dionici. U istom periodu 2014. neto dobit je bila 639 miliona, ili 25 centi po dionici.

U izvještaju se navodi i da broj aktivnih korisnika i dalje raste i na godišnjem nivou je uvećan za 13 posto, pa ih sada ima 1,44 milijarde.

Proudly powered by WordPress