Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko je kriv? Peta godišnjica masakra u Hlapčevićima, ubica Nedim Fejzić još nije osuđen

Prošlo je pet godina otkako je 14. maja 2010. godine pravi pravcati masakr počinio duševni bolesnik, 40-godišnji Nedim Fejzić, koji je doslovno zaklao troje ljudi, a sedmero teško povrijedio u Hlapčevićima, pokraj Visokog.

Smrtno su stradali Zineta Rožajac (35), njen svekar Mehmed Rožajac (74) i Dževada Bašini (40). U masakru Fejzić je teško povrijedio četvero djece. Najmlađa povrijeđena beba imala je samo godinu dana, a najstarije dijete samo četiri godine. Povrede nožem zadobili su i Dževad Herceglija (47), Salih Kapo (53) i Fatima Bukva (31).

I sam napadač Nedim Fejzić je zadobio povrede, pružajući otpor policiji prilikom hapšenja. On je uhapšen i zbog povreda je također hospitaliziran u KCUS. Mještani sela, nekoliko dana nakon tragedije koja ih je zadesila, kazivali su da je pomahnitali Fejzić uništavao sve što se našlo pred njim. Provalio je u šest kuća, a ukućane je ubijao ili povređivao noževima koje je našao u kući.

“Fejzić je išao od kuće do kuće. Hodao je kroz selo i mahao sa tri noža. Mještani su ga pokušali spriječiti palicama, sjekirama, cjepanicama. Taj čovjek imao je nenormalnu snagu. Šest ljudi ga je jedva spriječilo da s pokoljem nastavi i dalje” – pričala je jedna mještanka.

U selu Hlapčevići govorili su kako je suprug ubijene Dževade Bašini i otac povrijeđenog djeteta, Nedima Fejzića udarao lopatom, ali da ga nije mogao spriječiti da ubije još dvoje njegovih komšija.

Ljekari Doma zdravlja u Visokom nisu imali saznanja o zdravstvenom stanju počinitelja trostrukog ubistva i teškog ranjavanja sedam osoba u mjestu Hlapčevići, općina Visoko. Prema tadašnjim informacijama, sestra počinitelja zločina se dvije noći prije stravičnog događaja žalila osoblju odjela Hitne pmoći Doma zdravlja u Visokom na ponašanje svog brata, strahujući za sebe i dijete.

Prije ovog masakra Nedim Fejzić je bio prijavljen u općini Ilidža, kao mjestu stanovanja, te se liječio na Psihijatrijskoj klinici u Sarajevu. Određeni vremenski period boravio je i u općini Kakanj, u mjestu Zgošća.

Suđenje Nedimu Fejziću na Kantonalnom sudu u Zenici počelo je 19. oktobra 2010. godine. Radi se o duševnom bolesniku, rodom iz Rogatice, kojem je 2009. godine dijagnosticirana paranoidna šizofrenija.

Sud svakih šest mjeseci donosi privremene mjere zadržavanja Fejzića u zatvoru, uz liječenje, sve dok država ne dobije ustanovu gdje će on biti smješten.

 

 

Proudly powered by WordPress