Krema od sira s jagodama
Sastojci:
- 100 g svježeg sira
- 200 g krem sira
- 50 g šećera
- 1 paketić burbon vanilije
- 1 jaje
- 5 većih jagoda
- kašika šećera
Priprema:
Namastite kalupe (može i one za muffine) i ugrijte peć na 170°C. Mikserom mješajte sireve sa šećerom i vanilin šećerom pa na kraju dodajte i jaje.
Miješajte sve dok ne dobijete posve kremastu smjesu. Izlijte smjesu u kalupe.
Usitnite jagode pa im dodajte šećer. Po jednu kašiku smjese od jagoda prelijte po kremi od sira i izmiješajte da dobijete šare. Pecite 20-ak minuta.
Krema od bijele čokolade sa šumskim jagodama
Sastojci:
- 100 g bijele čokolade
- 60 g putera
- 200 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 2 kašike šećera + još malo za posipanje
- šaka šumskih jagoda ili bobica po vašem izboru
Priprema:
Nad parom otopite čokoladu i puter, kad se otope dodajte im mlijeko. Sve dobro promiješajte kako bi se povezalo.
U drugoj zdjelici mutite jaja sa šećerom (količinu šećera slobodno smanjite ako ne volite preslatko jer je bijela čokolada sama po sebi dosta slatka). Dobro ih umutite da posvijetle i malo se zapjene.
Dodajte par kašika smjese od čokolade jajima kako bi ih malo ugrijali pa ih umiješajte u otopljenu čokoladu nad parom.
Nastavite sve kuhati nad parom i energično miješati pjenjačom dok se ne stisne i postane kremasto. Ne traje vam to predugo, nekih 4 – 5 minuta. Znat ćete da se miješnju bliži kraj kad pjenjača bude ostavljala tragove u kremi.
Kuhanu kremu prebacite odmah u male posudice u kojima ćete je poslužiti i dobro je ohladite. Posudice mogu biti teglice ili šolje za kafu ili čak zdjelice.
Na kraju posipajte sve jagodama i uživajte.