Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima.
“Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posljedica prisustva mikročestica u mlijeku”, navode stručnjaci Agroscopa, prenosi sajt “24 heures”.
Oni napominju da doziranjem čestica, mljekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.
Zamjenom muže krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjenja je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice u mlijeku, a samim tim i rupe u siru.
“Biće sve manje rupa u sirevima”, napominju švajcarski stručnjaci.
Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.
Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigirao naučnike. Još 1917, Amerikanac William Clark je iznio hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru, prenosi B92.