Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada FBiH će ponovo o spornoj odredbi o javnim preduzećima

Sporna Uredba kojom se reguliraju imenovanja u upravljačke strukture javnih poduzeća u Federaciji ponovno je uzburkala strasti među koalicijskim partnerima u Vladi. Nakon neuspjelog pokušaja da se stavi van snage, sutra bi se opet mogla naći na dnevnom redu sjednice. Iz DF-a opet negoduju, a SDA i HDZ nemaju ništa protiv.

Oduzeti nadležnost resornim ministarstvima u procesu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima i staviti sve u ruke Vlade suprotno je brojnim zakonima, tvrde u DF-u. Ako se to desi, iz ove stranke su najavili krivičnu prijavu protiv premijera, mjeru osiguranja i tužbu pred Ustavnim sudom Federacije.

“Obaviješteni smo da će ta uredba sutra biti na dnevnom redu iako formalno-pravno poslovnički to nije moguće jer je tu uredbu 2011. predložio moj prethodnik. Bilo bi to kršenje važećih normi ukoliko bi se uredba našla na dnevnom redu, a da je ja nisam predložio”, ističe Reuf Bajrović, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Među najbitnijim resursima oko kojih svaka, pa i ova vladajuća struktura vodi bitku, dvije su elektroprivrede, a prema Zakonu o električnoj energiji u Federaciji jasno je kome pripada nadležnost u ovim preduzećima: “Ovlaštenja po osnovu državnog kapitala u postojećim elektroprivrednim društvima i u društvima koja nastanu nakon prestrukturiranja elektroenergetskog sektora, vršit će Ministarstvo.”

Druga strana priče poziva se na Zakon o Vladi Federacije i Zako zakon o privatizaciji preduzeća u Federaciji, koji kažu kako su javna preduzeća vlasništvo Vlade. Premijer Fadil Novalić nije htio mnogo govoriti o ishodu sutrašnje sjednice, koja, po svemu sudeći, neće proteći bez problema. “Dnevni red usvaja Vlada, a predlaže Ured premijera. Tačno je da je i ta tačka predložena, ali pošto konačni dnevni red utvrđuje Vlada, nije uobičajeno komentarisati nešto što možda neće biti na dnevnom redu”, navodi Novalić.

Iz HDZ-a BiH su krajnje nezadovoljni pojedinim koalicionim partnerima i preprekama na putu ka imenovanju upravljačkih struktura u preduzećima. Već odavno najavljuju raspad federalne koalicije HDZ-SDA-DF. “Ne možete politiku voditi i prilagođavati je jednom resornom ministru, ko god da je on. Ako takvu politiku vodite, vi razgrađujete BiH”, poručuje Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Podsjetimo da je Uredbu o imenovanju u upravljačke strukture javnih preduzeća donijela prethodna Vlada. Na osnovu te Uredbe, glavnu riječ u ovom procesu ima resorni ministar, međutim HDZ i SDA insistiraju da se to promijeni, te da se ministri izbace iz te formule.

Proudly powered by WordPress