Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Postignut dogovor o ABA ligi, Košarkaški savez BiH neće biti suspendovan

Na sastanku u Zagrebu čelnici ABA lige i klubova iz Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije, kao i nacionalnih saveza razgovarali su o sudbini regionalne košarkaške lige.

Sastanak je završio kasno poslije podne, a prema prvim informacijama postignut je dogovor između klubova, saveza i vodstva ABA lige njenog preustroja, piše Index.hr.

Nova, preustrojena regionalna liga imat će 12 klubova i bit će u njihovom stopostotnom vlasništvu.

Nakon sastanka odmah je upućeno pismo FIBA-i u kojem stoji:

“Postignut je dogovor o formiranju i registraciji nove regionalne ABA lige u 100 postotnom vlasništvu 12 klubova učesnika lige. Tim dogovorom prestaju važiti potpisi klubova sa sastanka u Ljubljani 20. maja”, stoji u pismu, uz kojeg je poslan i ugovor o osnivanju Jadranske košarkaške lige (ABA).

Posjetimo, FIBA je zaprijetila suspenzijom košarkaških saveza iz regije, uključujući i KsbIH, ukoliko se ne osnuje potpuno novo takmičenje. Sada će šest privatnika iz firme „Sidro d.o.o.“, koja vodi ABA ligu, prepustiti vlasnička i upravljačka prava klubovima. Igokea, kao jedini predstavnik BiH u prošloj sezoni, još se nije izjasnila o podršci ABA ligi, a odluka bi trebala biti donesena u dogovoru sa savezom.

Sastanak IO-a FIBA-e je 18. juna, do kada će nacionalni savezi morati usaglasiti stavove, piše index.hr.

Proudly powered by WordPress