Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Press konferencija povodom 100 dana aktuelne Vlade ZDK: 2015. je godina stabilizacije

“Tekuća 2015. godina  biće godina stabilizacije, a naredna će pokazati pravi karakter ove vlade, koja će od Zeničko-dobojskog kantona stvoriti evropsku regiju, atraktivnu za investicije” – izjavio je premijer Miralem Galijašević, na press konferenciji održanoj povodom stotinu dana aktuelne Vlade.

On je podsjetio da se trenutni problem nelikvidnosti kantonalnog budžeta, nastoji riješiti dugoročnim kreditnim zaduženjem, u iznosu od 28 i po miliona maraka, s ciljem pokrivanja dijela naslijeđenog i tekućeg deficita, izrazivši uvjerenje da će se uz sistem mjera štednje, Kanton dovesti u stabilniju situaciju.

I pored političke krize na federalnom nivou, unutarnjih problema u radu Vlade nije bilo. Bez obzira na teško stanje koje su zatekli poput pada povjerenja u institucije, velikog deficita i nelikvidnosti, pada investicija i industrijske proizvodnje, kao i porast nezaposlenosti u prvih 100 dana rada Vlada ZDK uspjela je realizovati zacrtane ciljeve. Pored navedenog, usvojen je i budžet te su utvrđeni prioriteti plaćanja obaveza, a usvojen je i program mjera štednje. Kreditnim zaduženjem nastojat će rješiti nelikvidnost, koja se mjeri desetinama miliona.

Nakon što kantonalni zastupnici nisu usvojili izvještaj o poslovanju Kantonalne bolnice, Vlada je formirala tim za sanaciju stanja u ovoj ustanovi, a na pomolu je i rješenje da se za Kantonalnu bolnicu realizuje kreditno zaduženje radi sanacije dugovanja.

Proudly powered by WordPress